AcasăOldBataia pe stalpii de iluminat e concurentiala

Bataia pe stalpii de iluminat e concurentiala

Bogdan Chiritoiu recomanda incheierea de contracte pe termen mai scurt pentru iluminatul public

Consiliul Concurentei considera ca serviciul de iluminat public respecta reguli minime de concurenta, dar este influentat de factorii locali.

Bogdan Chiritoiu recomanda incheierea de contracte pe termen mai scurt pentru iluminatul public

Serviciul de iluminat public este o piata care, la nivel national, este afectata de lipsa de uniformitate a contractelor de concesiune de la o localitate la alta si de o serie de factori de organizare locala (stabilirea regimului de proprietate asupra unor bunuri din sistemul de iluminat public, de exemplu stalpii). Acestea sunt principalele concluzii ale unei mese rotunde organizate  de Consiliul Concurentei si Institutul pentru Politici Publice.

Servicii prestate fara licenta

Pe piata serviciului de iluminat public din Romania activeaza 92 de operatori licentiati, din care insa putini sunt operationali, existand inclusiv situatii de prestare a serviciului cu licenta expirata. Durata unui contract de concesiune difera radical, daca avem in vedere doar municipiile mari din tara, de la 12 ani, la Iasi, la 25 de ani, la Arad. De asemenea, potrivit ConsiliuluiConcurentei, calculul redeventei este expresia unei lipse de uniformitate sau a unei formule obiective si transparente de calcul a beneficiilor statului de pe urma operarii serviciului. Valoarea unui contract de concesiune a serviciului de iluminat difera mult, avand valori intre doua si 60 milioane de euro. „Ne intereseaza o piata a serviciilor de utilitati publice, inclusiv in domeniul iluminatului public, care respecta regulile de concurenta si anume cele delegate prin proceduri de licitatie. Contractele trebuie sa fie pe o durata cat mai scurta si la un pret accesibil, nu prohibitiv pentru populatie”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

author avatar
Arpad Dobre
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger