AcasăOldBani in plus la Prima Casa pentru cumpararea locuintelor ANL

Bani in plus la Prima Casa pentru cumpararea locuintelor ANL

Chiriasii din casele ANL pot cere credite garantate de stat pentru cumpararea apartamentelor

Ministerul Finantelor vrea sa suplimenteze bugetul de garantii pentru Prima Casa cu 486 de milioane de lei, pentru facilitarea cumpararii locuintelor construite prin de Agentia Nationala pentru Locuinte.

Chiriasii din casele ANL pot cere credite garantate de stat pentru cumpararea apartamentelor

Proiectul de act normativ privind completarea HG 717/2012 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa a fost publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor. Prin acest proiect se propune realocarea fondului destinat achizitei de locuinte construite de Agentia Nationala pentru Locuinte, ramas nealocat si/sau neutilizat, ca plafon general de garantare in cadrul programului Prima Casa.

Imprumut mediu de 38.300 de euro

Din 2009 (cand a fost lansat programul) pana in prezent au fost acordate 117.716 garantii din care circa 30% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului a fost de 38.296 euro. Din totalul garantiilor acordate doar 239 de garantii au fost executate, aceasta reprezentand o rata de credite neperformante de 0,2%.

Credite imobiliare garantate de stat

Autoritatile estimeaza ca, din suma totala de 500.000.000 de lei, destinata garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL, pana la sfarsitul anului 2014 se vor utiliza aproximativ 14.000.000 de lei. In consecinta, Ministerul Finantelor propune realocarea plafonului destinat achizitionarii de locuinte construite prin ANL, ramas nealocat si/sau neutilizat, ca plafon general de garantare  in programul Prima Casa, ceea ce va permite acordarea de garantii, in continuare, pentru toate tipurile de locuinte prevazute in legislatie.

 

author avatar
Arpad Dobre
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger