AcasăOldBancile straine se retrag continuu din Europa de Est

Bancile straine se retrag continuu din Europa de Est

Testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana ar putea declansa falimente in randul marilor banci

Bancile-mama din vestul Europei au continuat si anul trecut reducerea expunerii lor in statele din estul continentului, inclusiv in Romania, ceea ce va duce la scumpirea creditarii de catre sucursalele aflate in tarile din regiune.

Testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana ar putea declansa falimente in randul marilor banci

Un raport recent al FMI releva ca bancile din Vest si-au redus continuu finantarile catre sucursalele din tarile est-europene, ritmul de scadere din al treilea trimestru al anului trecut fiind similar celui din al doilea trimestru din 2013. Potrivit FMI, ritmul de reducere a expunerii bancilor-mama nu s-a intensificat, dar acest lucru nu este de natura sa ne linisteasca. Astfel, firmele aflate in statele din sud-estul Europei obtin din ce in ce mai greu finantari bancare, o noua problema fiind scumpirea creditarii.

Dependenta de bancile-mama

In raportul FMI este inclusa o lista a tarilor in care bancile (de fapt, sucursalele bancilor-mama) au redus finantarea catre firme cu peste 10% din PIB-ul statelor respective, la sfarsitul anului 2009. Printre acestea se numara Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croatia si Bulgaria, precum Romania. Potrivit FMI, la bancile din aceste tari s-a constatat o deteriorare semnificativa a calitatii activelor, un nivel scazut al profitului si o dependenta aproape totala de finantarea  primita de la bancile-mama.

Perspective pesimiste

Cat priveste perspectivele pentru acest an, FMI nu ne da mari sperante de revenire, estimand ca se vor ingreuna si mai mult conditiile de finantare. Drept urmare, firmele din statele emergente, printre care si cele din Romania, vor obtine imprumuturi tot mai greu si mai scump, din cauza reducerii finantarii economiei SUA de catre Rezerva Federala, masura care deja afecteaza monedele statelor emergente, in sensul deprecierii lor. Un alt motiv de reducere a creditarii il vor constitui testele de stres aplicate de catre Banca Centrala Europeana in randul celor mai mari banci din Europa, teste care s-ar putea lasa cu falimente rasunatoare in acest an.

author avatar
Arpad Dobre
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger