AcasăOldBanca Nationala „coace” o lista a falsilor insolventi

Banca Nationala „coace” o lista a falsilor insolventi

Nicolae Cinteza (foto jos) lucreaza impreuna cu alti reprezentanti ai BNR la intocmirea listei cu administratorii tepari

Departe de a se fi incheiat, criza ecocomica si financiara produce in continuare inchideri de firme si falimente in lant. Exista o serie de societati cu aceeasi actionari care, pretextand insolventa, fenteaza plata creditelor, dar Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa-i dea in vileag.

Nicolae Cinteza (foto jos) lucreaza impreuna cu alti reprezentanti ai BNR la intocmirea listei cu administratorii tepari
Nicolae Cinteza

Rata creditelor neperformante se apropie de o treime din totalul imprumuturilor acordate de catre banci. Acestea sunt obligate de BNR sa provizioneze pierderile respective, dar acest lucru duce la blocarea unor mari sume de bani, pe care bancile nu le pot folosi pentru reluarea creditarii. De regula, creditele devin neperformante pe masura ce debitorii incep sa intarzie cu plata ratelor, apoi nu mai platesc nimic si banca incearca sa execute garantiile materiale care, intre timp, s-au devalorizat. In aceste conditii, debitorul are la dispozitie legea care-i permite declararea insolventei. In ultima vreme, tot mai multe firme solicita insolventa la tribunal,insa pana si reprezentantii Bancii Nationale au fost nevoiti sa remarce (pentru ca bancile nu pot sau nu vor sa faca nimic in acest sens) ca unii administratori au inceput sa abuzeze de acest tip de cereri.

BNR ajuta bancile private

Mai exact, acestia administreaza multe firme, prin care cer credite de la banci, pe care, apoi, „uita” sa le mai achite. Pentru a pune capat insolventelor pe banda rulanta, directorul Directiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza, le ininde o mana de ajutor bancilor tepuite. El a anuntat ca BNR lucreaza la o lista neagra a administratorilor tepari, pentru ca acestia sa nu mai poata lua imprumuturi bancare, indiferent ce firma ar mai reprezenta.

author avatar
Arpad Dobre
365 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger