AcasăOldBaietii destepti cer daune de 1,6 miliarde de lei de la Hidroelectrica

Baietii destepti cer daune de 1,6 miliarde de lei de la Hidroelectrica

Firma lui Bogdan Buzaianu (foto jos) a primit ani la rand de energie ieftina de la Hidroelectrica

Dupa ce ani la rand au beneficiat de energie electrica la pret sub cel de productie, „baietii destepti” din energie vor sa mai dea un tun la Hidroelectrica.  Ei cer daune de 1,6 miliarde de lei, invocand anularea contractelor de furnizare.

Firma lui Bogdan Buzaianu (foto jos) a primit ani la rand de energie ieftina de la Hidroelectrica
Bogdan Buzaianu

Printre companiile care au dat in judecata Hidroelectrica se numara Energy Holding, Alpiq Romenergie (fost EHOL Distribution, firma desprinsa din Energy Holding) si Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) . Cat priveste Energy Holding, aceasta este o companie infiintata  in anul 2000 de Bogdan Buzaianu  si controlata, in prezent  (cel putin, pe hartie) de B.V. Marken Investment & Trading M.I.T. din Olanda (se zvoneste ca in spatele acesteia s-ar afla tot Buzaianu). Cele trei companii – plus altele, printre care Alro si Luxten – au contractat in 2004-2006, pe vremea ministeriatelor lui Dan Ioan Popescu si Adriean Videanu, energie electrica de la Hidroelectrica la pret de 135 de lei/megawatt-ora, sub cel de productie. Ca volum, era vorba de 70% din productia anuala Hidroelectrica, iar contractele se intindeau pana in 2018.

Despagubiri uriase

Pleasca a durat pana in iunie 2012, cand Hidroelectrica a intrat in insolventa si a scumpit, in prima faza,  la 155 de lei/megawatt-ora energia livrata „baietilor destepti, dupa care a denuntat (anulat) contractele cu acestia. Dupa iesirea din insolventa, cele trei companii au dat in judecata Hidroelectrica, cerand daune. Energy Holding solicita peste un miliard de lei, Alpiq Romindustries – peste 398 de milioane de lei, iar Alpiq Romenergie vrea aproape 216 milioane de lei.

author avatar
Arpad Dobre
469 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger