AcasăOldAtentie, asiguratori tepari! Parlamentul vrea evaluatori independenti

Atentie, asiguratori tepari! Parlamentul vrea evaluatori independenti

Este de asteptat ca parlamentarii sa voteze pentru infiintarea corpului evaluatorilor independenti de daune auto

Proiectul de lege privind constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania (CEETAR) a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finante de la Camera Deputatilor. Actul normativ a fost puternic contestat de reprezentantii asiguratorilor si de Autoritatea  de Supraveghere Financiara (ASF), care s-au opus – impreuna cu Ambasada Austriei – infiintarii CEETAR, deoarece le-ar dauna grav bugetului.

Este de asteptat ca parlamentarii sa voteze pentru infiintarea corpului evaluatorilor independenti de daune auto

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, cu 12 voturi pentru, unul impotriva si patru abtineri, proiectul legii privind constituirea CEETAR. Actul normativ creeaza, asadar, cadrul legal prin care orice persoana fizica ori firma care are o asigurare si vrea sa incaseze daune stabilite fara echivoc pentru un bun avariat (masina, constructie etc.) sa poata cere expertiza unui evaluator independent. Proiectul urmeaza sa fie votat in plenurile celor doua Camere si este de asteptat sa fie adoptat, in conditiile in care chiar si deputatii din Comisia pentru Transporturi, de exemplu, s-au plans ca au fost arsi la buzunare de asiguratori, fie ca era vorba de CASCO sau RCA. „Am vrea cu totii sa vedem care politician isi permite sa sacrifice cinci milioane de cetateni cu drept de vot (si care au asigurare RCA – n.r.), doar pentru a proteja interesele financiare ale baietilor destepti din asigurari care fac legea de 25 de ani pe aceasta piata”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean. El a mentionat ca organisme precum CEETAR functioneaza de ani buni si cu mare succes pe pietele mature de asigurari.

Conflict de interese

In prezent, inspectorii de daune sunt angajati ai societatilor de asigurari, aflandu-se, astfel, intr-un evident conflict de interese. Proiectul de lege privind infiintarea CEETAR presupune ca daunele auto sa nu mai fie constatate si evaluate de catre acesti inspectori, ci de catre experti tehnici independenti, persoane bine pregatie si care sa fie responsabile patrimonial si penal pentru solutiile tehnice stabilite in cazul daunelor auto.

Amenintari din partea Austriei

Sigur, legea inca nu este adoptata, insa avizul favorabil dat de comisia parlamentara de specialitate ar trebui sa constituie un semnal de atentionare, poate chiar de alarma pentru asiguratorii tepari, pentru ASF si chiar pentru Ambasada Austriei, institutie care s-a opus, in mod bizar, infiintarii CEETAR. Mai mult, reprezentantii institutiei au trimis la Comisia Transporturi de la Camera Deputatilor o nota ultimativa pentru Romania. „Daca Pl-x nr. 85/2015 (proiectul de infiintare a CEETAR – n.r.) va ajunge sa produca efecte directe, ne putem astepta ca firmele de asigurari austriece sa se retraga de pe piata asigurarilor din Romania”, a avertizat Ambasada Austriei, motivand ca asigurarile pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabila si neatractiva. Evident, pentru austrieci, desi tot romanii raman, ca de obicei, cu paguba.

 

author avatar
Arpad Dobre
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger