AcasăOldAnuntul facut azi de guvernatorul BNR: "Trebuie REDUSE urgent!"

Anuntul facut azi de guvernatorul BNR: „Trebuie REDUSE urgent!”

Mugur Isarescu ii avertizeaza pe bancheri sa nu reduca dobanzile depozitelor

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, i-a avertizat pe bancheri ca practica dobanzi prea mari la credite si prea mici la depozite. BNR ii va favoriza pe exportatori prin deprecierea leului.

Mugur Isarescu ii avertizeaza pe bancheri sa nu reduca dobanzile depozitelor

Toate aparitiile in public si declaratiile guvernatorului BNR au, de regula, cel putin un mesaj mai mult sau mai putin ascuns, insa miercuri, Mugur Isarescu a lasat la o parte discretia. „Dam un semnal bancilor cum sa inceapa si ele ciclul de reducere (a dobanzilor la credite – n.r.)”, a precizat guvernatorul, dupa ce oficiali ai BNR au estimat ca dobanda de politica monetara ar putea scadea din septembrie de la 5,25% la 5%. Pe de alta parte, BNR a redus, ieri, estimarea nivelului inflatiei pentru 2013, de la 3,5% la 3,2%.

Mesaj pentru bancheri

Isarescu a dat insa si un avertisment bancherilor. „Semnalul este clar, si nu este de vorbire, este de facto. Solicitam bancilor sa nu se repeada sa inceapa prin coborarea dobanzilor la depozite”, a spus Isarescu. El le-a recomandat reprezentantilor bancilor sa nu se mai planga de faptul ca lumea nu mai este interesata de credite. „Cine sa-ti ia credite cu 15% (pe an – n.r.)?”, s-a intrebat, retoric, guvernatorul.

Favorizarea exportatorilor

Cat priveste cursul valutar, Isarescu s-a facut „nestiutor”, precizand insa ca BNR are in vedere favorizarea exportatorilor. „Eu spun ca 5-6%  (deprecierea leului – n.r.) este tolerabil. Nu va spun marjele si nici nivelul central, ca nu le stiu (mda! – n.r.), dar in mod sigur va spun ca nu vrem sa descurajam exporturile”, a spus Isarescu, lasand sa se inteleaga ca leul se va deprecia in curand.

author avatar
Arpad Dobre
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger