AcasăOldAntreprenorii vor sa preia lucrarile de infrastructura abandonate de stat

Antreprenorii vor sa preia lucrarile de infrastructura abandonate de stat

Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, cere ca obiectivele de infrastrusctura abandonate sa fie scoase la licitatie si preluate de antreprenori

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere ca la adoptarea bugetului pentru anul viitor sa se ia in considerare si propunerile oamenilor de afaceri. Antreprenorii au in vedere preluarea lucrarilor de infrastructura abandonate de stat, deoarece conservarea acestora este total nefezabila, intrucat exista peste 40.000 de astfel de santiere lasate vraiste.

Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, cere ca obiectivele de infrastrusctura abandonate sa fie scoase la licitatie si preluate de antreprenori

AOAR cere Guvernului luarea de masuri clare care sa imbunatateasca semnificativ realizarea investitiilor programate ritmic si la costurile corespunzatoare. Experienta anterioara arata ca, indiferent cati bani se aloca investitiilor publice, daca ele nu devin o responsabilitate directa si financiara a administratiilor locale si a celor mai importanti ordonatori de credite, vom continua sa inregistram tot mai multe obiective publice neterminate sau cu o executie amanata, toate acestea ducand la cheltuirea aiurea a banilor publici.

40.000 de santiere vraiste

Pe de alta parte, oamenii de afaceri solicita ca, in varianta finala a bugetului de stat pe 2016 sa se aiba in vedere si propunerea AOAR referitoare la obiectivele de investitii in infrastructura abandonate de stat. Concret, antreprenorii vor ca obiectivele de investitii a caror executie a fost sistata sa fie transferate administratiilor locale si chiar companiilor private, prin licitatie publica. Varianta conservarii lucrarilor este considerata ca fiind nerealista, in conditiile existentei a peste 40.000 de astfel de obiective.

Sprijin doar pentru firmele performante

AOAR sustine alocarea de ajutoare de stat diferentiate ca intensitate, unor companii mari, in functie de numarul si valoarea productiei ce urmeaza a fi realizata de subfurnizori locali. Sprijinul trebuie sa aiba in vedere si gradul de crestere a volumului prelucrarii unor resurse naturale in tara, respectiv a obtinerii unor produse cu valoare adaugata. In acest domeniu, Romania se afla pe ultimul loc, realizand 0,6 euro/1 kg de materii prime prelucrate, fata de aproximativ 1,8 euro/1 kg obtinuti, in medie, la nivelul UE. Pe de alta parte, oamenii de afaceri vor ca guvernantii sa accelereze procesul de realizare a investitiilor publice si utilizarea consistenta, dupa doi ani de asteptare, a fondurile alocate prin bugetul UE 2014-2020. „Aceasta este cea mai solida, cea mai realista cale de crestere cu 4,1% a PIB-ului in anul 2016”, a concluzionat conducerea AOAR.

author avatar
Arpad Dobre
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger