AcasăOldAntreprenorii romani se tem de riscul fiscal si esecul guvernarii

Antreprenorii romani se tem de riscul fiscal si esecul guvernarii

Vorbitorii de la Forumul Economic Mondial de la Davos atrag atentia asupra riscului major de conflict international

Forumul Economic Mondial de la Davos si-a inceput lucrarile, ieri, expertii fiind chemati sa vina cu solutii pentru riscurile ce ameninta lumea in acest an si in urmatorul deceniu. Antreprenorii romani avertizeaza asupra riscului fiscal din marile economii, a esecului sistemelor financiare si a guvernarii nationale.

Vorbitorii de la Forumul Economic Mondial de la Davos atrag atentia asupra riscului major de conflict international

Cea mai mare amenintare pentru stabilitatea lumii in urmatorii zece ani o reprezinta riscul de conflict international. Aceasta este concluzia celei mai recente editii a raportului Global Risks 2015, lansat ieri la Forumului Economic Mondial de la Davos. Marsh & McLennan Companies, lider mondial in consultanta de risc si parte a comitetului de redactare a raportului, a cuprins, pentru prima data in document si opinia mediului de afaceri din fiecare tara, inclusiv din Romania. Afaceristii nostri au o serie de temeri legate de mediul economic, politic si financiar.

Riscuri si in Romania

Potrivit expertilor Marsh, oamenii de afaceri din Romania considera ca, printre cele mai importante riscuri se numara crizele fiscale din economiile-cheie, crizele de lichiditate si esecul major al sistemelor financiare. Acestea sunt urmate de instabilitatea politica si sociala, neglijarea infrastructurii si a conflictelor interstatale cu consecinte regionale. Esecul guvernarii nationale, unul dintre cele mai importante riscuri identificate de raport – fiind al treilea cel mai probabil la nivel global – a produs o serie de schimbari in ceea ce priveste conducerea. Acest risc cuprinde o serie de elemente importante ce tin de inabilitatea unei guvernari eficiente, ca rezultat al coruptiei, pietei negre, crimei organizate, toatea acestea ca urmarea a unei slabe aplicari a legii (deja vu in Romania …). In lipsa unei reactii mai puternice din partea sectorului public si a celui privat, riscul unei guvernari ineficiente poate afecta stabilitatea economica si politica si eroda increderea in lideri. In anumite tari, printre care si in Romania, noii lideri au fost alesi in mare parte datorita promisiunilor facute pentru o guvernare transparenta si fara coruptie, insa rezultatele se lasa asteptate (inclusiv in Romania).

Amenintari

Marsh a realizat un top al riscurilor in functie de probabilitate, iar pe primul loc se afla conflictul international, urmat de evenimentele meteorologice extreme si de esecul guvernarii nationale . In clasamentul riscurilor in functie de impact, Forumul Economic Mondial de la Davos pune pe primele locuri diminuarea resurselor de apa, raspandirea rapida a bolilor infectioase si proliferarea armelor de distrugere in masa.

author avatar
Arpad Dobre
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger