AcasăOldAlro, batuta in instanta de Hidroelectrica

Alro, batuta in instanta de Hidroelectrica

Remus Borza a obtinut in instanta anularea daunelor cerute de Alro

Tribunalul Bucuresti a respins, prin doua sentinte, contestatiile depuse de Alro si Alpiq, firme care cerusera daune de peste 657 de milioane de lei de la Hidroelectrica, in urma reducerii cantitatilor de energie furnizata de producatorul de energie.

Remus Borza a obtinut in instanta anularea daunelor cerute de Alro

Neonorarea la parametrii initiali a contractelor dintre Hidroelectrica si Alro, respectiv, Alpiq, a survenit in urma activarii clauzei de forta majora.  „Alpiq RomIndustries si Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuti de publicul larg ca «baietii destepti» de la Hidroelectrica, care au beneficiat de contracte preferentiale incheiate cu producatorul de energie, din derularea carora Hidroelectrica a fost prejudiciata cu 1,1 miliarde de euro”, a declarat reprezentantul administratorului judiciar, Remus Borza.

Vanzari in pierdere

In perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o seceta extrema, caracterizata prin cele mai mici debite inregistrate pe Dunare in ultimii 150 de ani. Ca sa-si onoreze obligatiile contractuale,  compania a achizitionat  energie de la producatorii termo la preturi intre 280-340 lei/MWh, ca sa revanda in pierdere in contractele cu „baietii destepti” la preturi intre 103 – 132 lei/MWh. Cand Hidroelectrica si-a epuizat  resursele financiare, inregistrand o pierdere de  783 milioane de lei, a activat clauza de forta majora, scazand cantitatile de energie catre toti partenerii comerciali.  Evident, „baietii destepti” au reactionat, cerand in instanta continuarea derularii contractelor paguboase pentru Hidroelectrica, dupa care a urmat un „razboi” de uzura. „Alpiq RomIndustries si Alro au tergiversat solutionarea acestor cauze mai bine de trei prin recurgerea la diverse tertipuri avocatesti materializate in: cereri de amanare, de stramutare, de recuzare ori cereri de probe fara legatura cu obiectul cauzei”, a declarat Remus Borza. Ulterior, instanta a dat castig de cauza pentru Hidroelectrica si a anulat daune de peste peste 657 de milioane de lei cerute de „baietii destepti”.

author avatar
Arpad Dobre
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger