AcasăOldAlerta! O directiva a UE poate desfiinta 90% din industria tutunului!

Alerta! O directiva a UE poate desfiinta 90% din industria tutunului!

Interzicerea tigarilor cu mentol si a celor slim reprezinta doar varful aisbergului care ameninta sa scufunde industria tutunului. Producatorii avertizeaza ca 90% dintre fabricantii de tigarete risca sa traga oblonul din cauza altor prevederi ale Directivei UE privind produsele din tutun.

Fabricile de tigarete din Romania ar putea falimenta in lant

Directiva cu pricina urmeaza sa fie adoptata cel tarziu anul viitor si sa intre in vigoare din ianuarie 2015. Scopul declarat al autoritatilor de la Bruxelles a fost de imbunatatire a sanatatii populatiei, insa legiuitorii europeni au tras mult peste tinta.

Masuri anapoda

Uzual, despre directiva respectiva se stie doar ca interzice tutunul aromatizat cu mentol si tigaretele slim. De fapt, actul interzice si alte ingrediente care, in prezent, sunt adaugate, de exemplu, pentru controlul arderii si pentru conditionarea tutunului. In plus, ingredientele respective sunt specifice unui anumit tip de amestec de tutunuri, agreat de 90% dintre consumatorii din Romania. Ori, in conditiile aplicarii Directivei UE privind produsele din tutun, amestecul respectiv nu va mai putea fi utilizat, amenintandu-i cu disparitia atat pe cultivatorii de tutun, cat si pe fabricantii de tigarete.

Efecte dezastruoase

American blend (un amestec de tutun Burley, Oriental si Virginia) este savurat de catre 90% dintre fumatorii din Romania, dar ingredientele din acest mix vor fi interzise. In consecinta, producatorii vor obligati fie sa traga oblonul, fie sa se reorienteze si sa-i determine pe romani sa fumeze altceva, lucru putin probabil. Producatorii sustin ca, daca in cazul tigarilor mentolate si slim, de pe piata vor disparea 19.000 de locuri de munca, in cazul interzicerii american blend efectele sunt dezastruase, cu pierderi de miliarde de euro la bugetul de stat, falimente in lant si peste 100.000 de locuri de munca desfiintate pe tot lantul de cultivare, fabricare si comercializare.

author avatar
Arpad Dobre
580 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger