AcasăOldAfaceristii turnatori primesc amenzi mai mici

Afaceristii turnatori primesc amenzi mai mici

Guvernul a decis intensificarea controalelor inopinate efectuate de Consiliul Concurentei

Companiile care, initial, fac parte dintr-un grup anticoncurential, dar care isi recunosc vina, pot beneficia de clementa si de scaderea cuantumului amenzilor cu pana la 30%.

Guvernul a decis intensificarea controalelor inopinate efectuate de Consiliul Concurentei

Guvernul a aprobat, ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri prin care a modificat anumite prevederi ale Legii concurentei. Modificarile au fost necesare pentru eficientizarea activitatii Consiliului Concurentei si simplificarea procedurilor administrative.

Clementa conditionata

Astfel, in conformitate cu prevederile UE, pentru a stimula companiile sa recunoasca savarsirea unei fapte anticoncurentiale anterior finalizarii investigatiei, s-a introdus in Legea concurentei procedura tranzactionarii. Guvernantii sustin ca aceasta procedura prezinta avantaje atat pentru autoritatea de concurenta, cat si pentru companii. Mecanismul procedurii tranzactionarii consta in recunoasterea faptei anticoncurentiale pe parcursul investigatiei. Pana acum, companiile puteau recunoaste ca au savarsit o fapta anticoncurenntiala doar dupa finalizarea raportului de investigatie. In urma noilor modificari, compania care isi recunoaste vina pe parcursul investigatiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsa intre 10% si 30% din valoarea initiala a acesteia (in prezent legea prevede o reducere de doar 10%).  Potrivit guvernantilor, avantajele acestei proceduri constau in economia de timp, deblocarea de resurse care urmeaza sa fie redirectionate catre solutionarea altor cazuri, dar si probabilitatea ca aceste decizii sa nu mai fie atacate in instanta.

Controale inopinate

Ordonanta adoptata ieri creaza cadrul legislativ care sa permita efectuarea de inspectii inopinate in orice spatii in care intreprinderile isi desfasoara activitatea. Prin aceasta masura se elimina incercarile de obstructionare a inspectei inopinate, prin folosirea argumentului ca spatiul in care intreprinderea isi desfasoara activitatea nu este detinut legal de catre aceasta.

 

author avatar
Arpad Dobre
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger