AcasăOldAfaceristii straini acuza guvernantii de birocratie excesiva

Afaceristii straini acuza guvernantii de birocratie excesiva

Guvernul condus de Victor Ponta ar trebui sa ia in considerarea observatiile investitorilor straini

Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC) atrage atentia ca, desi economia romaneasca da semnale de revenire dupa criza, membrii FIC resimt o birocratie excesiva din partea guvernantilor, fiind nemultumiti si de instabilitatea in domeniul legislatiei.

Guvernul condus de Victor Ponta ar trebui sa ia in considerarea observatiile investitorilor straini

Investitorii straini considera ca mediul legislativ si eficienta administrativa raman provocari semnificative pentru Romania. Avand in vedere potentialul economic, exista inca un numar mare de companii membre FIC care isi exprima ingrijorarea cu privire la povara legislativa si administrativa, considerand-o un obstacol cheie in realizarea obiectivelor. Un numar semificativ de mare de firme considera ca lipsa unei birocratii eficiente si transparente limiteaza realizarile din afacerile lor. Astfel, 85% dintre respondenti considera birocratia ca fiind necompetitiva, 80% semnaleaza lipsa de transparenta din initiativele legislative, iar 65% dintre respondenti au declarat ca si capacitatea administrativa de reglementare este necompetitiva.

Mari probleme la infrastructura

Un sentiment similar este exprimat si in ceea ce priveste infrastructura , astfel 67,9% si-au exprimat ingrijorarea cu privire la lipsa unei infrastructuri care sa sprijine competitivitatea, 26,4% avand sentimentul ca este inadecvata si 41,5% mentionand ca fiind moderat necompetitiva. FIC atrage atentia ca lipsa de incredere in cadrul legislativ si infrastructura arata nevoia unor politici publice mai coerente si alocarea mai eficienta a resurselor, precum si imbunatatirea cadrului legislativ si dezvoltarea infrastructurii, pentru a ajuta Romania sa-si puna in valoare potentialul economic.

Scaderi pe piata interna si cea externa

Perspectivele de ansamblu pentru investitiile de capital raman, in linii mari, aceleasi din martie 2015 pana in septembrie 2015. Una dintre schimbarile majore in ceea ce priveste raspunsurile companiilor o reprezinta cea vizand cresterea pietei interne si de export. Asteptarile de cresterea per ansamblu a pietei interne au scazut de la 58% la 53%, in timp ce din perspectiva de crestere a pietei de export, acestea au scazut de la 45,8% la 40%. In mod similar, perspectiva de crestere globala a scazut in perioada martie 2015 – septembrie 2015 de la 68,5% pana la 53,2%. Cat priveste situatia fortei de munca, 58,5% dintre respondenti semnaleaza disponibilitatea de forta de munca la nivel competitiv, in timp ce 22,6% indica disponibilitatea de forta de munca inalt calificata, rezultand un total de 80% raspunsuri care indica o disponibiltate buna a fortei de munca pe ansamblu.

author avatar
Arpad Dobre
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger