AcasăOld„Forfetarul” scumpeste cazarea si inchide hotelurile

„Forfetarul” scumpeste cazarea si inchide hotelurile

Hotelurile profitabile vor ramane in activitate, dar pensiunile sezoniere se vor inchide

Impozitul forfetar, care va intra in vigoare din 2014 si va fi suportat de firmele de turism si de servicii, poate duce la majorarea tarifelor de cazare, in cazul unitatilor cat de cat profitabile sau chiar la inchiderea unitatilor cu activitate redusa.

Legea referitoare la impozitul forfetar prevede taxarea anuala a fiecarui loc (pat) din unitatile de cazare, in functie de zona si de categoria hotelului sau pensiunii in cauza.

Hotelurile profitabile vor ramane in activitate, dar pensiunile sezoniere se vor inchide

Taxare selectiva

Taxa la hotelurile de una-doua stele din Bucuresti, din zona ultracentrala (zona A), este de 223 de lei/loc de cazare/an  si scade la 187 de lei/pat/an pentru zona D. La unitati de trei stele, paturile vor fi taxate cu sume intre 334 de lei (zona A), si 281 de lei la periferie (zona D), la patru stele, intre 557 de lei (zona A) si 468 de lei (zona D), iar la unitatile de cinci stele, impozitul anual datorat pe pat/an va fi de 891 de lei (zona A), 856 de lei (zona B), 784 de lei  (zona C), respectiv 749 de lei (zona D). In cazul statiunilor montane, taxele incep de la 107-120 de lei/pat pentru hoteluri de una-doua stele si ajung la 437 – 459 de le/pat pentru unitatile de cinci stele. Pe litoral, „forfetarul” va fi de minimum 58-71 de lei/pat/an la unitati de una-doua stele si va ajunge la  262-275 de lei/pat/an la hotelurile de cinci stele . La pensiunile din statiunile montane, impozitul forfetar va fi cuprins intre 90 de lei/pat/an la unitatile de una-doua margarete si  367 de lei/pat/an la cele de cinci margarete.

Preturi mari si falimente

Asociatiile profesionale din domeniu, precum si analistii sunt insa sceptici in privinta succesului masurii si sustin ca nu va reduce evaziunea, in schimb va pune lacat pe unitatile mai mici. In scopul de a obtine ceva profit, hotelierii vor fi nevoiti sa majoreze tarifele, caz in care turistii trebuie sa scoata mai multi bani pentru cazare.  Firmele care nu ofera servicii la un nivel pret/calitate corespunzator vor fi obligate sa-si reduca si chiar sa-si inchida activitatea, la fel si pensiunile montane cu activitate sezoniera. In final, statul nu castiga, ci pierde bani la buget.

author avatar
Arpad Dobre
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger