AcasăNewsBursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere, in contradictie cu bursele...

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere, in contradictie cu bursele europene

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis, marti, in crestere, spre deosebire de bursele europene, care au inregistrat scaderi la deschiderea operatiunilor de tranzactionare, in asteptarea discutiilor de astazi dintre Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, pe tema zonei euro, considerate cruciale pentru calmarea pietelor financiare.

Indicele general al pietei BET-C a inregistrat o apreciere de 0,68% in primele cinci minute de la debutul tranzactiilor. Tot pe crestere a fost si indicele BET-FI al SIF-urilor, care a cunoscut o apreciere de 2,03%.

Indicele principal BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate la BVB, era in urcare cu 1,08%, iar ROTX a crescut cu 1,11%. Lichiditatea BVB era, in primele cinci minute de la startul sedintei de tranzactionare, de 129.870 euro, iar pe piata RASDAQ a BVB au fost inregistrate transferuri de actiuni de 4.223 euro. Cele mai lichide titluri erau actiunile Fondul Proprietatea si SNP Petrom.

Bursele europene, in scadere

Bursele europene au deschis in scadere sedinta de marti. Astfel, Bursa din Frankfurt scadea cu 1,02% dupa primele minute de tranzactionare, Bursa din Londra pierdea 0,68%, iar cea din Paris cobora cu 0,73%. La Madrid, indicele Ibex-35 se deprecia cu 0,65%, iar indicele FTSE Mib al Bursei din Milano cobora cu 0,28%.

Ce se intampla daca Germania spune „Nu”

Europa asteapta cu sufletul la gura rezultatele intalnirii de astazi dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, intalnire ce are loc intr-un moment extrem de dificil pentru zona Euro.

Pana acum, Germania a refuzat singura solutie capabila  sa salveze moneda euro si Europa: o responsabilitate comuna pentru datoria publica si renuntarea la suveranitate in privinta politicilor bugetare, scria „La Repubblica”, intr-un articol cu titlul „Ultima vacanta mare pentru euro?”. Pentru ca blocajul impus de Berlin sa fie depasit, s-a recurs la sisteme extrem de complexe si putin eficiente, precum Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF).  In realitate, solutia la aceasta problema poate veni doar atunci cand Germania va intelege ca sfarsitul monedei euro, al pietei unice, si inevitabila catastrofa financiara ce ar urma risca sa o coste mai mult decat asumarea datoriilor europene. Daca Germania va spune „da”, moneda euro si Europa vor fi salvate. In caz contrar, sa ne pregatim cu totii de ce este mai rau, scrie presa internationala.

296 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger