AcasăNewsBunicul lui Vladimir Putin, bucatarul personal al lui Stalin

Bunicul lui Vladimir Putin, bucatarul personal al lui Stalin

Ce meniuri preferau dictatorii? Doi autori britanici, Victoria Clark si Melissa Scott au incercat sa raspunda in cartea ” Dictators’ Dinners, the bad taste guide to entertaining tyrants”.

In carte se regasesc retetele preferate ale dictatorilor lumii si micile lor manii culinare. De la vegetarieni inveterati la amatori de festinuri gigantice, gusturile lor erau extrem de diferite. Dar majoritatea aveau, totusi, un singur lucru in comun: teama de a nu fi otraviti. Potrivit publicatiei, Nikita Hrusciov, fostul presedinte al URSS, a spus urmatoarele despre predecesorul sau, Iosif Stalin: ” Nu ma gandesc ca a existat un lider cu responsabilitati comparabile cu ale lui care a irosit atat de mult timp in jurul mesei ca Stalin, doar pentru a bea si a manca”. Pentru Stalin, masa putea dura si sase ore, el degustand tacticos bucatele diverse nascocite de bucatarul sau, Spiridon Putin, nimeni altul decat bunicul lui Vladimir Putin. Aceste mese interminabile, insotite de cantitati mari de alcool, muzica si anecdote una mai plicticoasa ca alta, provocau adevarate torturi invitatilor. Printre ei, si  Tito, care  a vomat pe maneca sacoului.

Hitler, vegetarianul paranoic

Mai emotionat de soarta animalelor decat de a oamenilor, Adolf Hitler era vegetarian convins. Nu manca nici carne, nici peste, ci numai produse proaspete, interzicand alcoolul si tutunul . Victoria Clark si Melissa Scott arata ca aceste bariere impuse tineau de reducerea problemelor de constipatie, impotriva carora Fuhrer-ul lua o baterie de medicamente. De teama de a nu fi otravit, Hitler avea 15 persoane care gustau inaintea lui mancarea iar farfuriile nu ii erau aduse decat dupa 45 de minute dupa ce mancarea era testata.

Mussolini si salata sa de ceapa

Deloc pretentios, dictatorul italian se multumea cu o simpla salata de ceapa cruda, asezonata cu ulei de masline si o lamaie, sustinand ca aceasta reteta previne infarctul. ”Nu ma puteam apropia de el dupa ce manca”, a marturisit sotia acestuia, Rachele, spunand ca alegea sa doarma separat din cauza cepei lui Benito. Contrar lui Stalin, Mussolini manca repede si detesta festinurile.

Gadhafi, fixat pe lapte de camila

Pe care-l bea extrem de des. In timpul deplasarilor, fostul presedinte libian isi lua cu el celebrul cort dar si camilele de rigoare, avand la dispozitie lapte proaspat la orice ora. Moammar Gadhafi era insa si amator de bucatarie italiana si de cuscus cu carne de camila.

– Kim Jong-il, le fin gourmet

Fostul dictator nord-coreean era un pasionat de gastronomie, avand biblioteca plina cu carti de bucate, cerandu-le frecvent ambasadorilor sa-i aduca din strainatate specialitati locale. O mica armata de femei avea sarcina sa trieze, unul cate unul, boabele de orez care-i ajungeau in farfurie, avand grija sa fie de aceeasi dimensiune si de aceeasi culoare. Kim era si mare amator de suchi si de supa din aripi de rechin. Pivnita sa continea 10.000 de sticle de bauturi exclusive.

author avatar
Tudor Borcea
1.076 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger