AcasăNewsBulgarii, dependenti de Marea Razuiala

Bulgarii, dependenti de Marea Razuiala

Ansamblul filierelor de jocuri reprezinta aproximativ 3% din PIB, cea mai ridicata proportie din UE dupa Malta.

In Bulgaria, tara cu sapte milioane de locuitori si la coada clasamentului UE privind nivelul de trai, jocurile de loterie au capatat o asemenea proportie in ultimii trei ani incat guvernul vrea sa incadreze strict acest sector. Fasaita in Romania, febra razuielii i-a cuprins pe vecinii nostri.

Ansamblul filierelor de jocuri reprezinta aproximativ 3 din PIB cea mai ridicata proportie din UE dupa Malta

In absenta unei legislatii stricte, operatorii privati au comercializat zeci de jocuri, sustinuti de o publicitate agresiva, o politica fiscala relaxanta  si o retea de distributie aproape fara limite. ”Numai biserici nu poti cumpara pe un tichet cu razuire”, a declarat indignat vire premierul bulgar Valeri Simeonov. Potrivit saptamanalului economic Capital, 100 de milioane de tichete de jocuri s-au vandut anul trecut in Bulgaria. In cifra de afaceri acestea au insemnat 345 de milioane de leva (176, 4 milioane de euro). In nord-vestul tarii, regiunea cea mai saraca din UE, 10% din liceeni razuie zilnic in speranta de castiguri rapide, iar 11% odata pe saptamana, arata un recent studiu. Iar televiziunile prezinta mereu la ore de varf castigatori ai acestor loterii.  ”Este o adevarata epidemie in randul adolescentilor si a categoriilor defavorizate”, a admis Tvetan Tvetanov, vicepresedintele partidului Gerb aflat la putere.Potrivit unui saondaj Gallup, 57% din bulgari joaca jocuri de noroc iar tichetele de razuit sunt acum ”la putere” intr-un sector unde, dupa 1990, si cazinourile au aparut ca ciupercile dupa ploaie.

Sponsori ai cluburilor de fotbal

Iar autoritatile bulgare au pus in practica un dispozitiv fiscal avantajos pentru ca operatorii de jocuri de noroc nu platesc TVA ci o taxa de 15% pe cifra de afaceri, contra 10% pentru alte firme.Anul trecut, fiscul nu a perceput decat 138,3 milioane de leva (70 milioane de euro) pentru o cifra de afaceri din acest sector de 3 miliarde de leva (1,5 miliarde de euro).In alte tari europene exista monopol al statului asupra jocurilor de noroc. Unele au limitat numarul operatorilor via un sistem de licente atribuite de stat iar altele nu autorizeaza aceste loterii decat pentru actiuni caritative. In Bulgaria, operatorii sunt privati si nu au nici o obligatie dar sponsorizeaza cluburile sportive si investesc masiv in publicitate. Dar publicitatea directa a razuielii a fost deja interzisa iar guvernul a prezentat un proiect de lege mai restrictiv care limiteaza vanzarea tichetelor la chioscuri specializate si numai persoanelor peste 18 ani. Criticii afirma ca acest proiect nu va creste impozitarea dar nici amenzile de 5000 de leva, apreciate ca ridicole, operatorilor care incalca legea. Proiectul a provocat ostilitate si in randul cluburilor sportive subventionate de firmele private de jocuri de noroc. ”Atentie la uciderea sportului”, a prevenit sfatos legenda fotbalului bulgar, Hristo Stoicikov.

author avatar
Tudor Borcea
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger