AcasăNewsBulgarii au sange: UE introduce apartheidul

Bulgarii au sange: UE introduce apartheidul

Propunerea Uniunii Europene de a dezvolta o Europa cu doua viteze, adica scenariul unei integrari diferentiate a statelor membre,  i-a scos din sarite pe eurodeputatii vecinilor nostri de la sud.

Avansat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scenariul viitorului Uniunii Europene a fost calificat in termeni duri de eurodeputatul Partidului Socialist bulgar, Petar Kurumbashev. Intr-o declaratie pentru EurActiv, acesta a declarat: ”Se pare ca, in secolul XXI, Europa a decis sa propuna o noua forma de apartheid pe continent”. ”Dupa criza migratorie, atentatele teroriste si Brexit, o Europa cu doua viteze este o noua lovitura menita sa fragmenteze UE, dar de data aceasta din interior”, a spus Kurumbashev. Tot el a adaugat sarcastic ca urmatoarea etapa va fi ”infiintarea de toalete speciale pentru europenii din est” la sediul Parlamentului European. Anterior, declaratiile lui Juncker au fost criticate si de vicepresedintele Bulgariei, Denisa Zlateva. ”Suntem categoric impotriva punerii in practica al asa zisului nucleu al Europei iar alte tari sa fie la periferie”.

Sa acceptam ca unii merg mai repede ca altii

Luni, la summit-ul de la Versailles, Francois Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy si Paolo Gentiloni au pledat pe o singura voce pentru ceea ce au considerat ca unica solutie sustenabila pentru viitorul proiectului european: O Europa cu mai multe viteze. ”Unitatea nu este uniformitate”, a pledat Hollande, evocand ”noi forme de cooperare diferentiata”. Angela Merkel a spus-o mai pe sleau, explicand ca europenii trebuie ”sa aiba curajul sa accepte faptul ca anumite tari avanseaza mai rapid ca altele”. ”Trebuie sa putem sa mergem inainte”. De partea sa, Mariano Rajoy a indicat ca ”Spania este dispusa sa mearga mai departe cu toti cei ce vor sa o urmeze”, in timp ce seful guvernului Italiei a dorit ”o Uniune Europeana mai integrata” dar cu ”diferite nivele de integrare”.

De furca cu grupul de la Visegrad

Aceste declaratii au intervenit inainte de un alt summit european, care va avea loc maine la Bruxelles, in cursul caruia Merkel, Hollande, Rajoy si Gentiloni se vor intalni cu omologii lor europeni, in special cu alt ”club de 4”, grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) care, vinerea trecuta, la Varsovia, si-a afisat unitatea. Astfel, cele patru tari au raspuns recentelor declaratii ale Angelei Merkel cu privire la ”UE cu viteze diferite” si planurilor lui Jean-Claude Juncker de a crea cercuri concentrice de putere in jurul Bruxellesului. ”UE trebuie sa ramana deschisa tarilor care-i impartatesc valorile, in special vizavi de tarile din Balcani si de vecinii nostri din Est”. ”Nu o Europa mai mica sau mai mare, ci o Europa mai buna, aceasta propune grupul de la Visegrad”, a declarat premierul Poloniei, Beata Szydlo. In egala masura, grupul de la Visegrad a avertizat Bruxellesul sa puna capat ”dublului standard” in materie de alimente vandute in Vest si in Est, cerand sanctionarea companiilor care incearca sa-si vanda ”deseurile agro-alimentare” in Est, cum spunea seful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban. Un alt mesaj al V4 a fost acela ca UE trebuie sa redea tarilor suveranitatea in procesul legislativ european iar UE sa se concentreze mai bine pe misiuni securitare (frontiere, antitero). V4 nu sunt impotriva si infiintarii unei armate europene. Toate aceste miscari intervin la mai putin de trei saptamani de la marele summit din 25 martie de la Roma, cu scopul de a relansa proiectul european, summit care aniverseaza 60 de ani de la semnarea

author avatar
Tudor Borcea
692 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger