Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Bugetarii romani, cel mai bine platiti din Europa Centrala si de Est

Bugetarii romani, cel mai bine platiti din Europa Centrala si de Est

Autor:

Romania inregistreaza cea mai mare diferenta dintre salariul din administratia publica si salariul mediu pe economie, dintre toate statele din Europa Centrala si de Est, potrivit calculelor lui Ionut Dumitru, presedinte al Consiliului Fiscal.

 

Ghiseu Finante Publice Bugetarii romani, cel mai bine platiti din Europa Centrala si de EstLa finalul anului 2016, salariul mediu din administratia publica era in Romania cu 56% peste salariul mediu pe economie. Discrepanta este mai mare fata de situatia inregistrata la finalul anului 2015, cand salariile din administratia publica erau cu 38% mai mari decat media nationala. De fapt, cu cei 38% in plus, angajatii din administratia romaneasca primesc cele mai mari salarii, comparativ cu salariul mediu pe economie, din toate tarile Europei Centrale si de Est. Media, calculata la nivelul statelor zonei, releva un plus de doar 15% al salariilor din administratie fata de salariul mediu. Potrivit datelor publicate de Institutul National pentru Statistica, in luna decembrie a anului trecut, salariul mediu pe economie era de 2.354 de lei. In schimb, in categoria “administratie publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public”, salariul mediu net a fost de 3.201 lei. Revenind la datele aferente anului 2015, calculele lui Ionut Dumitru arata ca, tot in Romania, se inregistreaza cea mai mare discrepanta dintre salariile din sectorul public si cele din mediul privat. In medie, primul este mai mare cu 12% decat celalalt. In medie, la nivelul intregii zone, salariul mediu din sectorul public este cu doar 2% peste cel din mediul privat.


1 Comentariu la Bugetarii romani, cel mai bine platiti din Europa Centrala si de Est

  1. dan

    Este ilogic sa afirmi ca bugetarii din Romania sunt cel mai bine platiti deoarece exista cea mai mare diferenta dintre dintre salariul din administratia publica si salariul mediu pe economie din Europa Centrala si de Est. Daca transformam in euro sau dlari salariul mediu al unui bugetar din Romania si salariile medii ale bugetarilor din Europa Centrala si de Est descoperim ca de fapt bugetarii romani si bulgari au cele mai mici salarii din zona mentionata.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!