Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Bucuresti - Centenar » Bucuresti-Centenar

Bucuresti-Centenar

Autor:

asa1 Bucuresti CentenarCel mai mare liberal al tuturor timpurilor, Ion I.C. Bratianu (1864 – 1927) va ramane in istorie drept politicianul ultra-rasat care a condus cu mare curaj si devotament Romania in timpul Razboiului de Reintregire, jucand un rol hotarator in realizarea Marii Uniri de la 1918. In 1914, intr-o Europa in care beligerantii presau Romania din toate partile, guvernul Bratianu cumpanea atent fiecare miscare, adoptand o strategie exprimata clar de primul ministru in exercitiu: “Nu voi nicio aventura, nici provocari intempestive”. Apreciind ca se apropie momentul eliberarii teritoriilor istorice de sub ocupatia Austro-Ungara, Bratianu a promovat o orientare politica si militara realista, care a vizat mobilizarea si folosirea intregului potential al poporului, in vederea implinirii integrale a idealului sau national. La istoricul Consiliu de Coroana de la Peles, din 3 august 1914, Bratianu si aliatii lui s-au impus alegand ca Romania sa ramana neutra in razboi, spre dezamagirea Regelui Carol. Bratianu considera ca decizia de ramanere in expectativa a tarii reprezenta cea mai buna solutie, singura compatibila cu interesele supreme ale natiunii romane. In timpul neutralitatii (1914-1916), Bratianu “a dirijat diplomatia romana cu prudenta, abilitate, pricepere si intelepciune, asteptand sa sune ceasul Romaniei. A jucat strans, a negociat, s-a informat, s-a pregatit”. (Mircea Constantinescu). Apoi, in vara anului 1916, “zodia buna a Romaniei” (asa il caracteriza Ferdinand) a actionat precum gandea personal inca de la inceput, precum o cerea si Regele, precum era vointa natiunii: a declarat razboi Austro-Ungariei. Ionel Bratianu a fost nevoit sa demisioneze spre finalul conflagratiei (ianuarie 1918), cu putin timp inainte ca Romania, parasita deja de o Rusie devenita Sovietica, sa fie fortata sa semneze Armistitiu (“Pacea de robie” de la Buftea/Bucuresti). A revenit in pozitia de presedinte al Consiliului de Ministri in noiembrie 1918, la timp pentru realizarea maretului act de la 1 Decembrie, in timp ce al patrulea mandat (1922-1926), penultimul, i-a dat posibilitatea sa fie contemporan, in aceasta functie, cu istorica Incoronare a lui Ferdinand de la Alba Iulia.

 

Material realizat in cadrul “Bucuresti-Centenar” – Program Cultural derulat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic

 


11 comentarii to Bucuresti-Centenar

 1. 100

  România România România România România România România România România România

 2. 100

  România România România România România România România România România România,

 3. Osuta

  RomaniaRomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 4. 100

  RomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomania

 5. O100a

  RomaniaRomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 6. 1 0 0

  RomaniaRomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 7. 💯

  RomaniaRomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 8. 💯 🚩 💯 🚩 💯 🚩

  RomaniaRomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 9. Osuta

  RomaniaRomania RomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 10. 1OO

  RomaniaRomania RomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania RomaniaRomaniaRomania

 11. Nick I,Percea

  Alte realizari ale lui IIC Bratianu : a facut un copil din flori dupa o noapte de placeri,nevazandu-si fiul -viitorul mare istoric Gh,Bratianu – pana la varsta de 9 ani si a divortat-o pe nevasta lui Marghiloman,Eliza Stirbey,pe care a luat-o apoi de nevasta pentru a ajunge cumnat cu fratele ei,Barbu,ca impreuna sa conduca,in fapt Romania,zece ani de zile.Cu politica o fi fost tare,dar cu morala,pauza !


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!