AcasăNewsBruxelles trimite Polonia la Curtea Europeana de Justitie

Bruxelles trimite Polonia la Curtea Europeana de Justitie

Cine nu e cu noi, infringement scrie pe el, ameninta executivul european

Comisia Europeana a decis sa sesizeze, ieri, Curtea de Justitie a UE cu o actiune impotriva Poloniei in constatarea neindeplinirii obligatiilor ce decurg din calitatea de stat membru, ca urmare. ”a incalcarilor principiului independentei judiciare”, generate de noua lege poloneza privind Curtea Suprema.

Cine nu e cu noi infringement scrie pe el ameninta executivul european

Executivul comunitar arata ca in temeiul acestei noi legi adoptate de Polonia, se reduce varsta de pensionare a judecatorilor de la Curtea Suprema de la 70 la 65 de ani, existand astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecatori ai acestei instante sa fie fortati sa iasa la pensie. Masura o vizeaza si pe prim-presedinta Curtii Supreme, al carei mandat de 6 ani, prevazut in Constitutie, ar urma sa se incheie inainte de termen. Potrivit legii (in vigoare la 3 aprilie 2018), judecatorii actuali vizati de reducerea varstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de catre Presedintele Republicii, care poate fi acordata pentru o perioada de trei ani, reinnoibila o singura data. Nu au fost stabilite criterii clare pe care sa se intemeieze decizia presedintelui si nu este disponibila nicio cale de atac in cazul in care solicitarea este respinsa. Mai mult, singura garantie propusa de autoritatile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului National Judiciar, organism care este in prezent constituit intr-un mod care incalca standardele europene referitoare la independenta sistemului judiciar.

Apocalipsa si mai multe nu

Comisia Europeana isi mentine pozitia potrivit careia ”legea poloneza privind Curtea Suprema este incompatibila cu dreptul UE intrucat aduce atingere principiului independentei judiciare, inclusiv principiului inamovibilitatii judecatorilor”.”Comisia considera, prin urmare, ca Polonia nu isi indeplineste obligatiile care ii revin in temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind UU, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. La 2 iulie 2018, Comisia a trimis autoritatilor poloneze o scrisoare de punere in intarziere o  referitoare la Legea privind Curtea Suprema, urmata, la 14 august 2018, de un aviz motivat. ”In ambele ocazii, raspunsurile autoritatilor poloneze nu au reusit sa atenueze preocuparile de natura juridica ale Comisiei”. Punerea in aplicare a contestatului regim de pensionare pentru judecatorii Curtii Supreme din Polonia este in prezent accelerata si creeaza un risc de prejudiciu grav si ireparabil pentru independenta sistemului judiciar din Polonia, si, prin urmare, pentru ordinea juridica a Uniunii, arata Comisia.In aceeasi cerere, Comisia a decis sa solicite instantei sa dispuna masuri provizorii, astfel incat Curtea Suprema a Poloniei sa fie repusa in situatia in care se afla inainte de 3 aprilie 2018, data la care au fost adoptate legile noi in litigiu.

author avatar
Tudor Borcea
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger