AcasăNewsBrexit trebuie sa fie validat de Parlament

Brexit trebuie sa fie validat de Parlament

Inalta Curte de Justitie de la Londra contracareaza planurile guvernului britanic, impunand un vot al Parlamentului inaintea activarii Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona care permite declansarea iesirii din UE. O decizie care ar putea intarzia considerabil planurile premierului Theresa May.

Iesirea din UE ar putea fi mult intarziata

Premierul britanic va fi constrans sa treaca votul pentru Brexit prin cele doua camere ale Parlamentului , urmare de deciziei de ieri a Inaltei Curti. Potrivit Theresei May, activarea articolului 50 nu trebuie revotata de parlamentari pentru ca ea a facut deja obiectul unei aprobari printr-un referendum national. Decizia judecatorilor va bulversa calendarul negocierilor pentru iesirea din UE, in optica unui Brexit prevazut pentru primavara lui 2019, negocieri deja tensionate intre Regatul Unit si UE. ”Guvernul este dezamagit de hotararea Inaltei Curti. Tara a votat pentru parasirea UE si guvernul este determinat sa respecte aceasta dorinta. Vom face apel”, a comunicat imediat Downing Street. Un avocat al guvernului a precizat ca instanta Curtii Supreme va examina acest recurs intre 5 si 8 decembrie. Theresa May a anuntat la randul ei ca intentioneaza sa atace decizia Inaltei Curti in fata Curtii Supreme si chiar in fata Curtii Europene de justitie. Insa observatorii nu se asteapta ca deputatii sa se alieze impotriva deciziei britanicilor exprimata prin referendumul din 23 iunie (52%). Nigel Farage, partizanul istoric al Brexit si lider interimar al partidului eurofob Ukip, a declarat ca nerespectarea referendumului  este ”un afront adus poporului”. ”Suntem in apropierea unei tradari”, a denuntat Farage.

Gafa lui Boris Johnson: Iesirea din UE va fi un succes titanic

Fostul primar al Londrei, cunoscut pentru, elegant spus, un limbaj neindemanatic, nu se dezminte in continuare. Nici mai mult nici mai putin, Johnson a reusit sa compare iesirea Regatului Unit din UE cu tragedia Titanicului. ”Brexit inseamna Brexit. Iar noi il vom transforma intr-un succces titanic. Un titanic succes”, a rostit Boris Johnson care ocupa acum functia de sef al diplomatiei Regatului Unit. In 10 aprilie, RMS Titanic, pachebot apartinand companiei britanice White Star Line, a plecat din Southampton cu destinatia New York. Dupa trei zile, se scufunda in apele Atlanticului cu 1514 suflete la bord.

“Brexit” devine Cuvantul Anului!

Reprezentantii Dictionarului Collins spun ca termenul “Brexit” a inregistrat un “val fara precedent”, fiind considerat “cea mai importanta contributie politica in limbaj de 40 de ani, dupa scandalul Watergate.”

“Brexit” este utilizat mult mai des decat termenul “Trumpism”, si a fost folosit pentru prima oara in 2013, insa frecventa lui a crescut cu peste 3,400% anul acesta, in apropierea referendumului din luna iunie.

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger