AcasăNewsBrexit a costat 1000 de euro fiecare gospodarie britanica

Brexit a costat 1000 de euro fiecare gospodarie britanica

Nelinistiti de ”divortul” de anul viitor, britanicii curteaza tarile din UE

Veniturile reale ale fiecarui camin din Regat au scazut cu 900 de lire mai putin decat previziunile estimate in 2016, dupa decizia englezilor de a vota pentru parasirea Uniunii Europene.

Nelinistiti de divortul de anul viitor britanicii curteaza tarile din UE

Declaratia ii apartine guvernatorului Bancii Angliei, Mark Carney, interogat de Comisia Trezoreriei din Camera Comunelor cu privire la consecintele economice ale Brexit-ului. ”Veniturile reale ale gospodariilor sunt cu aproximativ 900 de lire sterline mai mici decat am estimat in 2016”, in ipoteza ca britanicii votau in favoarea unei ramaneri a Regatului Unit in Uniunea Europeana (UE), a afirmat Carney. Comparata cu previziunile instiutiei de la acea vreme, cresterea economica britanica a progresat cu un punct procentual mai putin decat s-a prevazut. El a adaugat ca acest scenariu cu privire la cresterea economica a fost revizuit in scadere in baza ipotezei unui dinamism economic ”relativ slab” fata de nivelurile european si mondial, iar rezultatele inregistrate au fost, pana la urma, mai bune decat se astepta. Luand in considerare acest context favorabil, economia britanica ar fi pierdut ”pana la doua” puncte procentuale de crestere potentiala de la Brexit. Inflatia (cauzata de deprecierea lirei sterline), cresterea lenta a salariilor, slbiciunea productivitatii si lipsa investitiilor din cauza incertitudinii Brexitului au fost citate ca factori explicativi.

7500 de britanici au luat cetatenia germana

Consecinta a incertudinii Brexit-ului este si faptul ca Germania a inregistrat, in perioada 2016-2017 o crestere spectaculoasa a cetateniei acestei tari solicitata de britanici.In 2015, doar 622 de britanici au obtinut cetatenie germana. In 2016 erau 2865 (+361%) iar in 2017 erau 7493 (+162%), potrivit Oficiului german de stastistica Destatis. In numai doi ani (2016 si 2017) 10.358 de britanici au obtinut cetatenie germana, dublu fata de totalul inregistrat in perioada 2000-2015 (5.092 persoane). In 2017, britanici erau a doua comunitate de straini in Germania, dupa turci (14.984 de turci au obtinut cetatenia germana in 2017), cea mai mare astfel de comunitate.Pe de alta parte, britanicii sunt, in medie, cea mai varstnica categorie de straini naturalizati , cu o varsta medie de 52,8 ani, fata de 34,8 ani. Destatis evoca ”o legatura puternica cu Brexit” si a unei lipse de acord economic cu UE, ceea ce-i nelinisteste pe britanici ca ca-si vor pierde dreptul de a trai si munci in ”locomotiva UE”.

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger