AcasăNewsBreivik voia ii taie capul fostului premier norvegian si sa ii ucida...

Breivik voia ii taie capul fostului premier norvegian si sa ii ucida pe toti cei aflati pe insula

Anders Breivik, norvegianul judecat pentru uciderea a 77 de persoane, in timpul masacrului comis vara trecuta, a declarat vineri, in ziua a cincea a procesului sau, ca, de obicei, este o persoana „foarte simpatica”. Norvegianul a dezvaluit ca s-a dezumanizat in cei cinci ani in care s-a pregatit pentru a putea comite atacurile.

„Sunt o persoana foarte simpatica intr-o perioada normala”, a sustinut Breivik, in cea de-a cincea zi a procesului sau. Breivik a declarat in fata completului de judecata ca s-a pregatit cinci ani pentru a comite cele doua atacuri de la 22 iulie 2011, meditand foarte mult si intrerupand orice legatura de ordin social.

Barbatul le-a spus, vineri, judecatorilor ca a decis sa comita o „operatiune sinucigasa”, dand de inteles ca se gandea ca va muri si el pe 22 iulie, dupa ce a epuizat „toate caile pasnice” de a-si promova cauza nationalista, o tentativa care s-a lovit de „cenzura” presei.

Norvegianul in varsta de 33 de ani a declarat ca initial a vrut ca in cazul atacului de pe Insula Utoya sa isi sincronizeze sosirea pe insula cu o vizita a fostului premier laburist norvegian, Gro Harlem Brundtland. Breivik a mai sustinut ca planuia sa ii puna catuse si s-o decapiteze cu baioneta de la pusca sa, in timp ce ar fi filmat executia cu un telefon iPhone si sa puna clipul pe Internet. Brundtland a parasit, insa, insula inainte de aparitia lui Breivik. Mai mult, barbatul planuia sa ii omoare pe toti cei 564 de participanti la tabara de vara a tinerilor laburisti.

In iulie anul trecut, Anders Breivik a deschis focul asupra a sute de tineri laburisti reuniti intr-o tabara de vara pe Insula Utoya, omorand 69 de persoane, in principal adolescenti. Anterior, el a detonat o bomba langa sediul Guvernului nrovegian, in centrul capitalei Oslo, ucigand alte opt persoane.

Verdictul judecatorilor in procesul lui Breivik este asteptat in iulie. Initial, o prima expertiza a medicilor psihiatri a indicat ca Breivik ar fi psihotic, deci lipsit de responsabilitate penala. Un al doilea raport al specialistilor, dat publicitatii pe 10 aprilie, indica faptul ca acuzatul este sanatos din punct de vedere psihic. In cazul in care Breivik este recunoscut drept responsabil din punct de vedere penal, el risca21 de ani de inchisoare, o pedeapsacare poate fi prelungita, ulterior, atat timp cat acesta va fi considerat periculos. In caz contrar, el va fi supus unui tratament psihiatric, intr-o institutie inchisa, posibil pe viata.

author avatar
Cristina Stefan
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger