AcasăNewsBratul religios al lui Putin a venit in Romania

Bratul religios al lui Putin a venit in Romania

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii ne-a adus moaste

Patriarhul Kirill, liderul puternicei biserici ortodoxe ruse, a sosit ieri la Bucuresti. Este prima vizita a preafericitului Kirill in Romania, in calitate de patriarh, dar si prima vizita a unui intaistatator al bisericii ruse in tara noastra dupa 1989.

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii ne a adus moaste

Se poate spune ”bratul religios al lui Putin” stiindu-se relatiile extrem de apropiate ale lui Kirill cu liderul de la Kremlin. Alegerea, in 2009, a acestuia in fruntea bisericii ruse a fost salutata, pentru ca promovarea acestui stralucit intelectual, responsabil anterior de relatiile externe ale patriarhatului Moscovei si personalitate cunoscuta in Vest, a fost vazuta ca o dorinta de ruptura cu reflexele izolationiste pe care le cultima ortodoxia rusa, inclusiv dupa caderea comunismului. Insa Kirill a devenit si un aparator inflexibil al ”identitatii spirituale” a Rusiei contra ”decadentei morale” a Occidentului, contra ”hegemoniei” SUA, devenind treptat aliatul numarul unu al lui Putin. O atitudine conforma traditiei bizantine si istoriei Rusiei imperiale, unde patriarhul are o dubla functie: spirituala si politica. Patriarhul Moscovei se afla in Romania la invitatia Patriarhului Daniel pentru a participa,  astazi, la manifestarile religioase si culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale.

Preafericitul Daniel are o grea misiune Kirill este un diplomat si politician de prima mana

Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiata in ziua sarbatorii Sfantului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la sedinta solemna a Sfantului Sinod al BOR. Delegatia rusa a adus de la manastirea Diveevo un fragment din moastele Sfantului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi daruit comunitatii ortodoxe ruse din Bucuresti (Biserica Sfantul Nicolae – Tabacu). Va depinde asadar de toata diplomatia BOR (care a declarat anul 2017 ca an comemorativ al aparatorilor ortodoxiei in perioada comunista, context in care Patriarhul Daniel i-a invitat pe reprezentanti ai bisericilor din fostul bloc rasaritean) pentru a discuta subiecte sensibile (cum ar fi reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei) si pentru a relansa un dialog, fie si pe calea ”diplomatiei ortodoxe” cu Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
634 afisari

4 COMENTARII

  1. Deci,da!?,se poate spune ca bratul religios al lui Putin s-a intalnit cu bratul religios al presedintelui acestei colonii Hans,pardon-guvernatorului acestei colonii Joshanis.

  2. E foarte bine cã a venit si cã s-au întîlnit. Asa trebuie procedat, între douã popoare ortodoxe. Românii de bunã credintã salutã astfel de initiative, prin care se promoveazã pacea si buna-voire.

  3. MARE PACAT CA A VENIT ACEST POPA DERBEDEU DIN RUSIA. BISERICA SI PENALII NE DAU PE MANA SPIONULUI MIHAILOV.UN PERSONAJ SPURCAT ACEST KIRIL-MEZEL.

  4. ORTODOXISM.O normalitate este legata de neimplicarea bisericii in politica.Timp de 100 de ani, biserica ortodoxa a trecut prin mari suferinte incepand cu 1917,prigoana comunista,distrugerile din cele doua razboaie mondiale, mai recent evenimentele din Ucraina, soldate cu lupte crancene intre coreligionari.Ideala ar fi completarea traditiilor biblice cu noi invataminte legate de ajutorarea celor napastuiti,protectia mediului, scoli si ateliere de meserii pentru copii neajutorati, campanii permanente pentru pace si de ce nu colaborarea cu alte culte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger