AcasăNewsBoc a “uitat” sa dubleze redeventele miniere

Boc a “uitat” sa dubleze redeventele miniere

Fostul premier Emil Boc a omis, voit sau nu, sa semneze anul trecut  o ordonanta de guvern prin care o serie de redevente  ar fi urmat sa se dubleze sau sa se majoreze semnificativ. Statul castiga doar 4% din valoarea aurului si cuprului exploatat si doar 2 bani pe litrul de apa minerala. PSD cere Procurorului Romaniei anchetarea privatizarii Cupru Min.

Ex-premierul Emil Boc a evitat prin ”ocolire” majorarea taxelor la exploatarile miniere

Ordonanta de urgenta privind majorarea redeventelor (venitul staului) la minereurile feroase si neferoase  a fost dezbatuta de Guvern anul trecut, dar nu a fost publicata in Monitorul Oficial, deoarece nu era semnata de premierul de atunci, Emil Boc. Reprezentantii actualului guvern o vor dezbate din nou, dar ramane de vazut daca va fi aprobata, deoarece ar duce la dublarea redeventelor miniere. E drept ca acestea sunt atat de mici, incat nici triplarea lor nu i-ar pagubi prea tare pe ”marii investitori” din minerit.

Venituri umilitoare pentru stat

In conditiile in care in state precum Iran sau Irak, redeventa la titei, de exemplu, este de 85-95%, in Romania este de 6%. De asemenea, statul roman se alege cu un venit de 2 bani pentru fiecare litru de apa minerala sau plata, respectiv de 4% pentru aur, platina, argint, carbune, minereuri feroase si neferoase (cupru, de exemplu).

Ancheta penala pentru privatizarea Cupru Min

Redeventa nu e o problema pentru brokerii aflati in spatele firmei care, prin privatizarea Cupru Min, si-a adjudecat un milion de tone de minereu de cupru cu 200 de milioane de euro, desi valoarea resurselor este estimata la 6,2 miliarde de euro. Deocamdata, proprietarii a peste 60% din cuprul Romaniei vor plati catre stat doar 4% din valoarea minereului exploatat.  Deputatul PSD Iulian Iancu, presedinte al Comisiei de industrie a Camerei Deputatilor, a avertizat ca va cere Procurorului Romaniei deschiderea unei anchete privind privatizarea Cupru Min.  „Daca nu, vom face noi o comisie de ancheta si vom proba ilegalitatile respective”, a amenintat Iancu.

author avatar
Arpad Dobre
303 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger