AcasăNewsBNR zice ca ursul pleaca de la miere

BNR zice ca ursul pleaca de la miere

Valentin Lazea „a inteles” ca cei 7 administratori din Pilonul II se gandesc sa se retraga din Romania din cauza “taxei pe lacomie”. Serios? Economistul-sef al BNR se face ca uita cum asiguratorii au obtinut  profituri de miliarde de euro de cand acest sistem a fost instalat in Romania.

Conditiile impuse prin Ordonanta 114 sunt considerate ca fiind „excesiv de oneroase”, mai spune Lazea, desi tot el recunoaste ca pe parcursul anului 2017, Pilonul II al sistemului de pensii a inregistrat un ritm anual de crestere mai mare decat la Pilonul III, respectiv de 26% fata de 18,5%. In plus, documentele privind aderarea Romaniei la euro adoptate de catre Guvern recunosc, totusi, importanta Pilonului II de pensii. „Problema este ca Ordonanta 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II sa aduca, pe parcursul unui singur an, 2019, majorari de capital de circa 800 de milioane de euro, o suma de 11 ori mai mare decat capitalul social existent in prezent. Totodata, aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani. In acelasi timp, Ordonanta 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia pentru Pensii Administrate Privat din Romania, marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile de fata sunt excesiv de oneroase”, spune Valentin Lazea. Asta-i “oneros”  sau faptul ca  in conturile administratorilor se duc comisioane de sute de milioane de lei in loc sa vina in pensiile romanilor? S-a uitat scandalul NN Pensii, care si-a informat clientii ca in spatiul public se vorbea despre nationalizarea banilor stransi din Pilonul 2 al pensiilor private obligatorii ? Fostul  ministrul de Finante Ionut Misa  acuza administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ca fac sute de milioane de lei din comisioanele aplicate administrarii acestor fonduri. Acest profit al companiilor care gestioneaza Pilonul II de pensii a fost de aproximativ 77 de milioane de euro in perioada 2016-2017.

author avatar
Andrei Coman
427 afisari

3 COMENTARII

  1. Tranca fleanca asta de Loaza e numit aici fara a avea vreo calitate profesionala de la defunctul PNTCD, i sa dat o sinecura pe viata! Nu are nici o calificare pe acest post si nu a dat nici un examen! E unu’ din aia 15.000 de ,,specialisti” ai PNTCD cu care au facut praf Romania in 4 ani de guvernare! E la fel de specialist ca Ciolos,Daianu,Ciumarea, Isarescu,etc. ,toti sint praf !

  2. Multinationalele pleaca, bancile pleaca, astia pleaca…toti pleaca… NICAIERI…
    Unde mai este loc ca aici, de golaniile care le-au produs in toti anii astia la adapostul politicienilor si administratiei statului,”adormita”cu spagi grase, masini de lux „inchiriate”, o vila din BCA in Pipera sau amante angajate la misto?
    Cand (mai) apare vreo lege care sa (mai) apere cat de cat interesele oamenilor, toti sar in sus de fund ca „ajunge Euro 8 lei”, „se distruge sistemul bancar”,”pleaca investitorii”, „se stopeaza investitiile”, bla bla, etc…
    Dupa care, citesti in presa declaratii de presa in care BCR sau OMV, raporteaza profituri mai mari decat anii precedenti..
    Prostie, ipocrizie sau astia ne considera la nesfarsit un popor de idioti ?

  3. Se zice ca ursul nu pleaca de la stupul de miere si cainele de la macelarie numai ca daca ursul isi baga botu in faguri albinele strajã isi vara acele in nasul ursului si sa vedeți ursul fugarit de 3 albine…
    Decand cu ciapi parca nici câinii nu mai cauta macelariile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger