AcasăNewsBNR, smiorcaieli de femeie abandonata

BNR, smiorcaieli de femeie abandonata

Cand credeam ca PSD face un pas in spate in batalia cu Mugur Isarescu, hop si Darius Valcov cu un atac la baioneta. Declaratiile consilierului primului-ministru Viorica Dancila trebuie privite ca un mesaj transmis guvernatorului BNR – Partidul Social-Democrat este pregatit sa isi asume public schimbarea sefului Bancii Nationale! Altceva noi nu intelegem din spusele lui Valcov. Dar, mai important e ca si Isarescu pricepe fix acelasi lucru, anume ca a venit vremea sa dea socoteala pentru intreaga activitate. Si, fiindca nu-i suficient de abil sa duca lupta in nume propriu, asmute BNR-ul pe social-democrati, implicand institutia in aceasta poveste.

Darius Valcov este, fara doar si poate, cel mai vocal lider PSD. De fapt, cam singurul politician care arata ca are ce-i trebuie in pantaloni si este capabil sa duca lupte cu rezistentii din sistem. Acuzat ca vaneaza fotoliul de guvernator al BNR, Valcov a pus capat speculatiilor, insa a profitat de ocazie si ca sa anunte pensionarea lui Isarescu. „Si domnul Isarescu, si eu nu putem sa tintim acest post. In momentul in care ai niste probleme nerezolvate din spate, este bine sa nu incerci la Banca Nationala”.

Alegeri din octombrie

In octombrie, la BNR se va alege un nou Consiliu de Administratie, dar si un nou Guvernator. Asadar, AMR-ul lui Mugurel e in scadere, iar emotiile tot mai mari. Isarescu vede cum politica dusa in ultimii ani nu-i mai poate asigura inca un mandat, nimeni nu-i garanteaza ca primeste postul de guvernator. Ba, din contra, recentele rafuieli avute cu Valcov si Eugen Teodorovici arata ca tatal bancherilor din Romania nu mai sperie pe nimeni. Bau-baul Isarescu nu musca, iar pe final de an va ajunge doar sa latre. La stele, ca lupii solitari, refuzati de haita.

Niciodata Mugur Isarescu nu a fost bagat in corzi precum in momentul de fata. Audierea sa si a C.A. al BNR in comisiile reunite economica si de buget, finante si piete de capital a Senatului este programata pentru azi. Chiar daca nu va fi prezent la discutii, Darius Valcov sustine ca va face o solicitare pentru ca „intrebarile care se vor pune sa aiba legatura si cu anul 2015. Atunci am atras atentia, in calitate de ministru de Finante, ca BNR nu intervine si nu reduce dobanda de politica monetara de la 1,75%, asa cum au facut toate celelalte tari din regiune. Practic, in 2015, Banca Nationala trebuie sa vina cu rata la 0%. Sa-si pregateasca bine raspunsurile. In toate celelalte tari a existat o intelegere cu sistemul bancar – cand suntem in recesiune sau cand suntem in crestere economica, ne comportam diferit. Profitul bancilor ar trebui sa fie mai mic cand este mai greu si mai mare cand este mai bine, cum e si normal. Dar, cand vezi ca este constant, chiar daca ai inflatie, nu ai inflatie, ai recesiune, nu ai, sistemul bancar castiga non-stop, ei, in momentul acela trebuie sa te uiti si sa-ti pui foarte multe semne de intrebare”.

Pentru cine mai plange inca la capataiul bancherilor: comparativ cu ce se intampla in celelalte state din UE, bancile din Romania castiga de trei ori peste media europeana. De exemplu, numai daca luam cazul Germaniei, vedem ca profiturile bancilor „romanesti” sunt de sapte ori mai mari!

I-a venit rau si Bursei!

Mai, sa fie, acum s-a „gripat” si Bursa. Iar de vina pentru asta e tot PSD-ul. La fel ca in cazul cresterii euro. Tot PSD-ul ii alunga si pe investitorii straini, tot PSD-ul e de vina si pentru topirea ghetarilor de la Polul Nord, hai sa punem in carca lui Liviu Dragnea si pierderea inelelor lui Saturn; le-o fi amanetat, mai stii?!

Dincolo de glume, e grav ca un guvernator de banca centrala gaseste o explicatie in haosul de pe piata financiara in declaratiile liderilor politici. Una peste alta, toate taxele si dobanzile aberante impuse de banci nu poarta nici semnatura lui Dragnea, nici pe cea a lui Valcov.

„Pe la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti. S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total iresponsabila. Din cauza OUG 114 s-au intamplat aceste variatii ale cursului si din cauza declaratiilor celor care nu stiu ce si cu cine vorbesc”. Pai, daca taxa pe lacomie e de vina pentru faptul ca pur si simplu a explodat cursul euro, daca vorbele iresponsabile ale lui Valcov cauzeaza caderea Bursei, inseamna ca avem si dumneavoastra conduceti o piata financiara instabila, domnule guvernator Isarescu. Sistemul bancar pe care-l aparati dvs. cu atata ravna are picioare de gelatina, ii tremura turloaiele mai ceva ca pacientelor de la Ana Aslan.

author avatar
Nicholas Cezar
628 afisari

1 COMENTARIU

  1. Aci ma depaseste. E treaba serviciilor. Nu stiu ce jocuri romanesti fac amandoi si nu stiu cat de romanesti le sunt numele, dar tot ce stiu e ca Valcov e condamnat nedefinitiv la 9 ani de mititica iar Isarescu blocheaza eforturile unor mari sportivi romani certificati nu la Pristina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger