AcasăNewsBNR omoara businessul romanesc

BNR omoara businessul romanesc

Romanilor li se infraneaza creditarea

Isarescu mai da o lovitura romanilor care vor sa ia credite.  BNR limiteaza gradul de indatorare la creditele  in lei si in euro, o decizie dura amintind de  modelul de plafonare  folosit inainte de  2007, cand Romania nu aderase la UE, care nu numai ca va afecta cel mai accesibil credit de pe piata, cel in valuta, cu dobanda variabila, dar va incetini afacerile, deci si economia. 

Romanilor li se infraneaza creditarea

Concret, nivelul maxim al gradului in care romanii se pot indatora la banci va fi de 40% din venitul net pentru creditele in lei. In cazul valutei, nivelul maxim de indatorare va fi de 20%. incepand din 1 ianuarie 2019, in timp ce pentru pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale. BNR arata ca,in cazul unei persoane cu un venit lunar de 3000 de lei rata maxima lunara va putea fi de 1200 de lei fata de 1413 cat poate fi in prezent. Wow! Drastic. Toate bune si frumoase: stop indatorarea. Traiasca achizitiile cu cash. Dar BNR nu spune de unde cash? Sigur, cine da 64 ron pe o sticla de vin de la domeniile Isarescu are cash. Dar majoritatea romanilor nu au. Asa ca o buna parte a celor care azi se califica pentru a lua un imprumut isi vor lua adio de la el dupa 1 ianuarie. Imprumut pentru ce? Nu pentru Rolls-Royce, ci pentru a incerca sa duca mai departe un trai din ce in ce mai greu: nu-ti iei frigider de moft. Sau masina de spalat, sau mobila. Mobila vor deveni aceste articole in marile magazine, si se vor umple de praf, nevandute. Nemai vorbind de creditele in valuta, care vor deveni atat de greu de accesat incat mai bine le denumea BNR ”fata morgana”.

Petrecerea s-a terminat

Ca de obicei, “eternul” guvernator BNR intervine brutal, motivand ca masuri similare au fost adoptate deja si in alte tari din UE si, dupa cum il completeaza Adrian Vasilescu, noile reguli vor avea un „impact nesemnificativ asupra cresterii economice”. Serios ? Poate ca membrul “consiliului de intelepti “ din BNR e cu mintea la celelate banci, pentru care limitarea severa a creditarii ar fi un prilej de majorarea a  dobanzilor, mai ales ca profitul lor in Romania este de trei ori mai mare decat media europeana, si iata un moment prielnic pentru  a-l mentine.  Desi sustine ca “romanii care sunt in curs de accesare a unui credit n-au niciun motiv sa se grabeasca” pentru ca creditele angajate pana la 1 ianuarie 2019 vor fi calculate pe vechiul sistem, Vasilescu (cu obisnuitu-i zambet superior) vrea sa spuna ca petrecerea s-a terminat. Pe principiul in loc sa stimulezi, blochezi, perfida decizie a BNR ricoseaza taman in oamenii de afaceri, daca nu mai vor lua credite, cum va mai putea fi sustinut consumul? Un efect de boomerang, pai daca ii strivesti si  pe intreprinzatori asta  inseamna ca franezi afacerile si economia pentru ca ai inasprit creditarea, dar nu ai creat facilitati pentru investitii.

author avatar
Ramona Feraru
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger