AcasăNewsBNR loveste naprasnic in romani. Isarescu spala putina…

BNR loveste naprasnic in romani. Isarescu spala putina…

BNR-ul lui Isarescu ascunde discutii din care reiese ca viitorul banilor nostri nu e prea roz

Inca odata ziarul “National” a avut dreptate. In urma cu circa doua saptamani, ziarul nostru dezvaluia ca guvernatorului BNR ii sunt “monitorizate” depunerile de arginti in conturi din strainatate.  Nu este exclus ca la ultima intalnire cu Dragnea, Isarescu sa fi primit un biletel cu indicatii. Aceasta ar explica anuntul lui Isarescu care spune ca “ la anul nu va mai fi guvernator BNR”.

Isarescu a marit dobanda cheie si a anuntat ca spala putina

Anuntul acesta va deschide o cursa apriga spre fotoliul lasat liber de Isarescu. Dar, inainte de a-si anunta incheierea mandatului, Isarescu nu a uitat sa majoreze dobanda-cheie. Mai precis, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, ieri, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai. Aceasta reprezinta o unda verde pentru ca bancherii sa majoreze dobanzile la credite si sa le ceara mai multi bani celor care au rate. Dobanda cheie era nemodificata din luna februarie a acestui an, cand a fost majorata la 2,25% pe an. De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an. Totodata, reprezentantii bancii centrale au decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.Miscarea BNR ar mai putea genera o veste proasta. Analistii spun ca e foarte probabil ca, in perioada urmatoare, cursul de schimb ne-ar putea da mari emotii. Totusi, ce implica acesta majorare a dobanzii-cheie, in bani, pentru economia Romaniei? Raspunsul vine de la presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. „Aceste majorari de dobanzi inseamna o crestere a cheltuielilor societatilor comerciale cu aproximativ 500 milioane iei si reducerea corespunzatoare a profitului si, implicit, a formarii brute de capital fix. In cazul populatiei, pentru acelasi consum ar fi nevoie de o suma suplimentara de 600 milioane lei“, afirma Liviu Dragnea.

author avatar
Andrei Coman
1.198 afisari

7 COMENTARII

  1. Considerați că C.A. al BNR ar putea urmări să atingă „ținta de inflație” pe care a prognozat-o ?

  2. O asemnea chestiune considerați că ar arăta că la nivelul sistemului bancar nu funcționează o piață liberă ?

  3. Apreciați că politicile monetare ale BNR nu au ca obiectiv consolidarea pieței libere , ci țintirea parametrilor de inflație prognozați ?

  4. Considerați că membrii C.A. al BNR și-au format deprinderile de a zice diverse prostii ca prognoze pentru anul următor pe care încearcă ulterior să le confirme din „manipularea” diverselor „instrumente de politici monetare” pe care le au la dispoziție ?

  5. Care considerați că ar fi influențele scumpirii lemnului , ca materie primă, în creșterea inflației și a ratei de politică monetară ?

  6. Domnul guvernator al BNR mai zicea uneori despre povestea „Croitorașului cel vitez”, ulterior Traian Băsescu propunându-l prim ministru pe Lucian Croitoru ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger