Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » BNR face praf ”Prima Casa”

BNR face praf ”Prima Casa”

Autor:

Economistul sef al BNR a desfiintat practic programul ”Prima Casa”, despre care spune ca doar transfera bani de la buget catre sectorul privat, nicidecum nu reprezinta o mana de ajutor intinsa romanilor cu venituri mici care vor sa obtina credit pentru achizitionarea unei locuinte.

 

prima casa111 BNR face praf ”Prima Casa”

În prezent, creditele acordate prin „Prima Casă“ totalizează 33 miliarde lei, adică 4,5% din PIB

Valentin Lazea a socat prin opinia prezentata dupa analizarea programului ”Prima Casa”. Programul nu reprezinta in fapt decat o forma de transfer a unor bani de la buget catre sectorul privat, nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credit – sustine economistul sef al Bancii Nationale. Acesta a tras concluzia dupa ce a constatat ca ponderea debitorilor care au contractat credite pentru ”Prima Casa” si pot plati un avans la credit semnificativ mai mare decat cel minim solicitat de program este in crestere.

valentin lazea mediafax BNR face praf ”Prima Casa”

Valentin Lazea nu vede rostul programului ”Prima Casa”

Iar daca tot nu-si respecta menirea – respectiv aceea de a ajuta romanii cu venituri reduse sa-si cumpere o locuinta, mentinerea programului ” ridica probleme privind eficienta efortului bugetar” mai ales in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare – se mai precizeaza in documentul intocmit de Lazea in urma analizei efectuate. Potrivit aceleiasi analize, singurul aspect social asigurat cu adevarat de acest program este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz.


1 Comentariu la BNR face praf ”Prima Casa”

  1. bogdan

    Lazea asta este un incompetent, bate campii pe bani foarte multi la BNR! Statul face o afacere foarte buna cu programul Prima Casa deoarece incaseaza un comision anual pentru garantia acordata, iar aceasta garantie nu implica acordarea efectiva de bani debitorilor. De asemenea, ratele de neplata si de dare in plata de catre debitorii programului sunt foarte mici. Tragand linia, diferenta dintre venituri si costuri arata ca programul Prima Casa este o afacere foarte buna pentru stat, ca sa nu mai pomenim de beneficiile economice la nivelul sectorului constructiilor de case si celor adiacente.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!