AcasăDezvaluiriAncheteBlat pe Constitutie pentru imunitatea pe viata a lui Basescu

Blat pe Constitutie pentru imunitatea pe viata a lui Basescu

Obligati sa coabiteze, presedintele Romaniei si seful guvernului se straduiesc sa nu calce in strachinile impuse de marile cancelarii occidentale. Aceasta nu inseamna insa nicidecum ca Traian Basescu si Victor Ponta au cea mai mica urma de incredere unul in altul.

Traian Basescu a conditionat retragerea de la Cotroceni de primirea imunitatii pe viata

Drept urmare, nu s-a putut ajunge nici la o „solutie finala” pentru criza politica majora care macina tara de aproape un an de zile. Asa ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a trebuit sa treaca din nou la butoanele negocierilor, reusind sa impuna de aceasta data o intelegere care va linisti definitiv lucrurile. Astfel, la cererea sefului statului, in noua Constitutie se va strecura si o referire la acordarea de imunitate pentru fostii sefi de stat. Iar odata primita aceasta garantie, Basescu va parasi Palatul Cotroceni, toata lumea politica rasufland usurata.

Ultimul pas

Desi, in ultima vreme, Victor Ponta a facut tot ce a depins de el ca sa intre in gratiile cancelariilor europene si sa stinga conflictele iscate la inceputul mandatului sau de premier, mai are totusi de indeplinit o conditie pentru a-si putea vedea linistit de planurile sale de marire politica. Astfel, la pretioasele indicatii ale presedintelui Comisiei Europene si ale altor importanti lideri occidentali, premierul a inteles ca degeaba isi da cuvantul ca nu il va „hingheri” pe Traian Basescu dupa finalizarea mandatului acestuia. Si ca este nevoie de o garantie concreta. Asa ca Victor Ponta se va face luntre si punte pentru ca isteria dezbaterilor care se vor isca in jurul schimbarii Constitutiei, sa reprezinte paravanul sub care sa ascunda articolul mult asteptat de Basescu: imunitatea pe viata!

Retragere cu fruntea sus

In acelasi timp, scenariul prevede ca presedintele tarii sa iasa cu declaratii publice prin care se angajeaza sa paraseasca sefia statului, chiar inainte de finalizarea mandatului. Miscare mascata sub declaratiile ca este pe deplin multumit de noile prevederi constitutionale si considera ca misiunea sa s-a incheiat. Iar ca un conducator intelept ce este, se sacrifica pe sine pentru a asigura linistea in tara.

USL ii cere presedintelui demisia in avans

Crin Antonescu si Victor Ponta vor sa scurteze mandatul presedintelui

S-au intalnit sa discute despre Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar au dat-o in alegeri. Uselistii i-au propus presedintelui Traian Basescu sa renunte la cinci- sase luni de mandat si sa accepte comasarea europarlamentarelor cu prezidentialele in mai-iunie 2014.

In cadrul reuniunii de marti seara, de la Senat, la care au participat Traian Basescu, Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, premierul i-a dat o tema de gandire presedintelui: comasarea europarlamentarelor cu prezidentialele in primavara lui 2014. Motivul oficial: ”sa nu tinem tara in alegeri tot anul”. Potrivit lui Ponta, seful statului a promis ca va examina aceasta varianta. ”Nici nu putea sa-mi dea un raspuns pe loc”, a conchis premierul, informatie confirmata si de Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, care a precizat ca ”presedintele nu are un punct de vedere”.

Provocarea lui Basescu

Intre timp, seful statului s-a mai gandit si a ajuns la concluzia ca este imposibil ”din punct de vedere tehnic” sa se organizeze alegeri europarlamentare si prezidentiale in mai-iunie 2014. ”Avem un precedent constitutional. In 2012, Curtea Constitutionala a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Daca CCR nu a acceptat organizarea simultan a alegerilor nationale, nu cred ca va accepta comasarea unor alegeri nationale – prezidentialele, cu alegerile pentru Parlamentul European, care sunt altceva”, a explicat Traian Basescu. In schimb, presedintele a venit cu o contra-oferta: revizuirea Constitutiei in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlament Unicameral cu 300 de alesi, urmata de demisia lui si a celor 588 de parlamentari. ”Sunt gata si maine sa-mi depun mandatul, simultan cu cei 588 de parlamentari”, a mai spus presedintele, care a tinut sa-i transmita liderului PNL ca nu este suficient sa ai o larga majoritate, ci trebuie sa mai citesti si Constitutia.

UDMR analizeaza, PDL stramba din nas

Tema comasarii alegerilor a fost respinsa din start de PDL, democrat-liberalii sustinand ca uselistii apeleaza la acest tertip pentru a-i netezi calea spre Cotroceni lui Crin Antonescu. ”Bineinteles ca sunt smecheri si vor sa isi maximizeze sub orice forma alegerile prezidentiale din 2014”, a declarat Emil Boc.  ”Dorinta de a avea alegeri cat mai repede este fortata de Crin Antonescu, presedintele PNL fiind nerabdator sa ajunga la Cotroceni,  pentru ca este clar ca nu ii convine statutul de vioara a doua in USL, pe care il are acum”, a precizat si Elena Udrea, mentionand insa ca legile tarii si Constitutia trebuie respectate. Mult mai receptivi s-au aratat liderii UDMR, acestia mentionand ca se poate gasi o formula constitutionala pentru organizarea simultan a prezidentialelor cu europarlamentarele . „In momentul in care modificam Constitutia, putem sa introducem acolo cateva chestiuni la care noi, de fapt, ne-am gandit, atat legate de alegerile prezidentiale, cat si de cele parlamentare. Putem spune ca se pot organiza alegeri cu cinci luni, cu sase luni inainte de terminarea mandatului presedintelui sau Parlamentului, ca sa nu facem tot timpul alegeri in luna decembrie”, a explicat presedintele UDMR, Kelemen Hunor. (A.M.L.)

[poll id=”434″]

author avatar
Catalin Tache
2.175 afisari

1 COMENTARIU

  1. Fratilor !!!

    Iara incearca Basescu sa scape de justitie ,nu va lasati pacaliti ,merita sa infunde puscaria si sa simnta cit rau a facut milioanelor de Romani si cit a furat din visteria tari im mandatele lui de asa zis presedinte (mai bine spus GUVERNATOR ),feritiva de ori si ce intelegere cu asa zis specimen.Daca veti face aceasta intelegere cu „GUVERNATORUL”veti arata celor saptemilioane cincisute de cetateni slabiciunea nilor formati guvernamentale alese de popor.
    Acest asa ziz presedinte va trebui sa platesca in fata poporului de tot ce a facut impreuna cu toata mafia lui din PDL.
    AVETI GRIJA NU VA LASATI PACALITI macar aveti ocazia sa faceti o judecata dreapta de aia ati fost aleside popor .
    In ce priveste Baroso sa-si vada de sacaunul lui si sa nu se mai bage in treburile suferintei noastre(cine stie cum la mituit Basescu poate vom afla peste treizeci de ani si are sa ne para rau ca nu a fost judecat cinstit

    Cu stima si speranta dela noua conducere a ROMANIEI

    SUCSES

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger