AcasăNewsBiroul Secuiesc de la Bruxelles da palpitatii la Bucuresti

Biroul Secuiesc de la Bruxelles da palpitatii la Bucuresti

La sfarsitul lunii mai, trei europarlamentari maghiari din Romania, doi UDMR: Sogor Csaba si Iuliu Winkler, si unul independent: Tokes Laszo, vor deschide la Bruxelles o reprezentanta a judetelor Harghita si Covasna, ocazie cu care cei trei vor oferi si o receptie. Anuntul a fost facut in aprilie de vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, care a adaugat ca biroul respectiv, care va reprezenta si judetul Mures, isi va avea sediul intr-o cladire cunoscuta cu numele de „Casa Regiunilor Ungare”.

Potrivit initiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strangerea, procesarea si transmiterea informatiilor despre politicile si problemele institutionale ale UE, informarea unitatilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeana, respectiv Comitetul Regiunilor si celelalte organisme ale UE, obtinerea de proiecte comunitare si sprijinirea accesarii proiectelor de interes local.

De asemenea, initiativa are ca scop intarirea reprezentarii intereselor celor trei judete privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu institutiile europene care au rol semnificativ in derularea proiectelor importante pentru judete, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activitatile de networking si lobby.

Apropierea datei fatidice a facut ca clasa politica romanesca sa se incinga.

„Este un eveniment care incearca sa fie un eveniment pentru imaginea lui Laszlo Tokes in primul rand. Dar nu va avea niciun efect legal sau de imagine”, spune europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu. „Acest demers va crea probleme deoarece Tinutul Secuiesc nu este o unitate administrativ-teritoriala recunoscuta in legislatia nationala. Este o provocare inutila”.

Mircea Geoana, la randul sau, avertizeaza: „Faptul ca domnul Tokes si ceilalti doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitatii pentru eveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Desi cred ca in acest moment este necesara o abordare calma si rationala, consider ca Executivul Romaniei trebuie sa adopte o pozitie ferma, transanta, lipsita de orice echivoc pe acest subiect. Doresc sa amintesc faptul ca in articolul 1, alineatul 1, Constitutia Romaniei precizeaza ca tara noastra este un «stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil»”.

„Regiunile care pot deschide reprezentante pe langa institutiile europene sunt recunoscute formal, de catre legile sau constitutiile statelor din cAre fac parte. Acesta nu este cazul in privinta «Tinutului Secuiesc»”, arata Geoana.

Ce se deschide la Bruxelles: reprezentanta „Tinutului Secuiesc” sau a „Judetelor Harghita si Covasna”?

Europarlamentarul PDL Sever Voinescu: „Daca este vorba de o reprezentanta a Tinutului Secuiesc, este cu adevarat intolerabil, ar fi scandalos si ar constitui un precedent periculos.” Insa, nuanteaza Voinescu, „o deschidere a unei reprezentante a judetelor Covasna si Harghita ar fi in acord cu practica europeana. Sunt foarte multe unitati administrativ teritoriale care au reprezentante la Bruxelles din toata Europa”.

Amplasarea biroului intr-o cladire numita Casa Regiunilor Ungare pare sa fie, indiferent de titulatura, pricina cea mai mare de scandal.

„Din cate inteleg, sediul acestei reprezentante ar fi intr-o cladire a unor structuri administrative ungare. Acest lucru ar ridica o tensiune clara pentru ca unitatea, integritatea Romaniei nu se discuta”, avertizeaza Voinescu.

Cel mai periculos aspect in acest potential scandal este criteriul politicianist: fie ca opozitia sa acuze actiunea de la Bruxelles pentru a ataca guvernul de la Bucuresti, in care UDMR este aliat, fie ca puterea sa taca din gura si sa inghita sfidarea, pentru a nu periclita alianta cu UDMR si stabilitatea politica.

Iat-o pe Corina Cretu, europarlamentar PSD, jucand exact aceasta carte periculoasa. Dupa ce subliniaza, probabil corect, ca deschiderea reprezentantei urmareste „fortarea unei decizii favorabile proiectului autonomist al extremistilor maghiari”, pluseaza politicianist, acuzand „complicitateA PDL si a popularilor europeni cu eforturile separatiste pe criterii etnice ale lui Laszlo Tokes”.

Nici presedintia, nici guvernul nu au avut pana acum nici o reactie. In trecut, Traian Basescu a afirmat in repetate randuri ca maghiarii vor primi tot atata autonomie cata au si turcii sau albanezii din Romania, iar judetele Harghita si Covasna tot atata autonomie cata vor avea judetele Olt sau Vaslui.

Seful statului este autorul unui recent gest politic de mare curaj: boicotarea summit-ul Central si Est European de la Varsovia, unde a fost invitat si reprezentantul Kosovo, regiune rupta din Serbia, pe care Romania nu o recunoaste ca stat. Gestul lui Basescu e cu atat mai curajos cu cat sfideaza direct Statele Unite, invitate la summit, si direct pe Obama, cel care ar fi insistat pentru participarea Kosovo.

Scandalul Biroului Secuiesc de la Bruxelles vine pe fondul apropierii termenului pana la care Romania trebuie sa-si modifice organizarea administrativ-teritoriala, prin trecerea de la judete la euro-regiuni.

Traian Basescu repeta insistent in ultima perioada, ca Romania are nevoie de stabilitate politica. Ramane de vazut ce pret e dispusa puterea sa plateasca pentru a mentine stabilitatea si a nu-si supara aliatul UDMR. Cu atat mai mult cu cat, in ultima vreme, a dat cateva rateuri in Parlament, nereusind sa obtina majoritatea.

 

 

author avatar
Adrian Patrusca
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger