AcasăNewsBilantul noului atentat terorist a crescut la 37 morti si peste 100...

Bilantul noului atentat terorist a crescut la 37 morti si peste 100 de raniti

Cetatenii acuza autoritatile ca nu fac nimic pentru a le proteja vietile

Unul din autorii atentatului sangeros cu masina capcana, care a ucis cel putin 37 de persoane, duminica seara, in centrul Ankarei, ar fi o femeie care avea legaturi cu rebelii kurzi ai PKK, a informat pentru AFP un oficial turc.

Cetatenii acuza autoritatile ca nu fac nimic pentru a le proteja vietile

Autoritatile guvernamentale au mai anuntat ca cel putin unul din autorii atentatului a fost ucis si au evocat pozibilitatea existentei unui al doilea kamikaze, noteaza Rtbf. Ieri, ministrul turc al Sanatatii, mehmet Muezzinoglu, a declarat ca trei persoane au decedat la spital din cauza ranilor, ridicand bilantul mortilor la 37 de persoane. Duminica, acest bilant era de 34 de morti si 125 de raniti, in urma exploziei unei masini capcana in plin centrul capitalei Turciei, 30 de persoane fiind ucise la fata locului. Ministrul de Interne, Efkan Ala, a explicat ca un ”vehicul capcana care circula in centrul orasului” s-a aflat la originea atentatului, fara a indica insa o organizatie terorista anume. Ieri, autoritatile au anuntat ca patru suspecti au fost arestati in sud-estul tarii in timp ce un al doilea atacator a fost identificat. Acest nou atentat terorist nu a fost inca revendicat.

Ankara blocheaza Facebook si Twitter

Autoritatile turce au blocat accesul la retelel sociale Twitter si Facebook dupa ce imagini ale atentatului terorist de duminica au fost postate. Acest blocaj media a fost ordonat de catre o instanta si pus in practica de catre autoritatea de reglementare telecom, TIB. Mass-media s-a plans in mai multe randuri ca a intampinat dificultati in a relata si acoperi evenimentele. Pe de alta parte, ministrul australian de Externe a informat ca ambasadorul acestei tari in Turcia, James Larsen, s-a aflat la o distanta de 20 de metri de locul atentatului.

Bombardamente asupra pozitiilor PKK din Irak

Ieri, Turcia a bombardat taberele PKK situate in nordul Irakului, ca represalii la noul atentat terorist care a zguduit Ankara, informeaza AFP. La cateva ore de la atentat, zece avioane turcesti au bombardat bazele rebelilor kurzi din muntii extremului nord irakian, in sectoarele Kandil si Gara, a indicat Statul Major turc. Potrivit presei turcesti, femeia implicata in atentat a fost identificata prin amprente digitale ca fiind Seher Cagla Demir. Daca tinta sa, civilii, marcheaza o noua escaladare a terorismului, atentatul de duminica aminteste, ca mod de operare, cu cel de acum mai bine de trei saptamani, tot in acelasi cartier din Ankara. In 17 februarie, un vehicul capcana a distrus un autobuz ce transporta personal militar, ucigand 29 de persoane. O grupare radicala disidenta de PKK a revendicat atentatul si a anuntat noi atacuri, in special impotriva zonelor turistice ale Turciei. Ieri, in piata Kizilay unde a avut loc deflagratia, circulatia era interzisa, au constatat reporterii AFP. Criminalisti si experti ai politiei continuau sa colecteze indicii la fata locului. ”Avem informatii concrete cu privire la  gruparea terorista care a fost la originea atacului”, a declarat premierul Ahmet Davutoglu, fara a oferi alte detalii. Pana la armistitiul instaurat in 27 februarie pe frontul sirian, Ankara a bombardat in multiple reprize pozitiile detinute in Siria de catre YPG, grupare pe care o considera afiliata PKK. Statele Unite au condamnat ”ferm” atentatul de duminica si au ”reafirmat parteneriatul solid cu Turcia(…) in lupta pentru combaterea terorismului, o amenintare comuna”, potrivit purtatorului de cuvant al departamentului de Stat, John Kirby. Turcia a fost lovita, incepand din iunie 2015, in patru reprize de o serie de atentate teroriste atribuite ISIS, cel mai sangeros fiind cel din 10 octombrie, la gara centrala din Ankara, soldat cu 103 morti.

author avatar
National
94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger