AcasăNewsBikerii rusi o iau pe urmele Armatei Rosii

Bikerii rusi o iau pe urmele Armatei Rosii

Presedintele Rusiei alaturi de Alexandr Zaldostanov, poreclit ”Chirurgul”

”Lupii noptii”, un popular club de motociclisti al carui lider, Alexandr Zaldostanov, este apropiat Kremlinului, planifica sa traverseze Europa de Est pentru a ajunge, de 9 mai, la Berlin, pentru a sarbatori Ziua Victoriei.

Presedintele Rusiei alaturi de Alexandr Zaldostanov, poreclit ”Chirurgul”

”Lupii noptii”, organizatie care revendica patriotismul si fidelitatea fata de Kremlin, a planuit un mars care va traversa Estul Europei avand ca punct terminus Berlinul, unde motociclistii vor depune flori la monumentul Armatei Rosii, pe 9 mai, ziua aniversarii sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial, informeaza Le Figaro. ”Scopul nostru este sa onoram memoria celor care au cazut in lupta contra fascismului”, a declarat pentru AFP Andrei Bobrovski, organizatorul acestui raid, care a adaugat ca vrea sa intaresca ”bunele relatii” intre Rusia si tarile ce vor fi traversate la ghidonul motocicletelor. Grupul ”Lupii noptii” a fost creat in 1989 si conteaza pe cinci mii de membri in tot spatiul ex-sovietic. Unii dintre ei au luat parte chiar la luptele din Crimeea, peninsula atasata de Rusia in martie 2014. Liderul motociclistilor, Alexandr Zaldostanov, supranumit ”Chirurgul”, este prieten afisat cu Vladimir Putin. Periplul, al carui start a fost fixat pe 25 aprilie la Moscova, ar trebui sa-i duca pe motociclisti de-a lungul Bielorusiei, Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei ca sa ajunga in final in Germania.

Nu si pe gustul Poloniei

Marsul ”Lupilor Noptii” nu e apreciat de toti locuitorii fostului bloc răsăritean

In Polonia, initiativa ”lupilor” a divizat populatia. In timp ce o parte saluta proiectul, alta cere guvernului sa nu permit intrarea in tara a motociclistilor. Relatiile dintre Polonia si Rusia au fost puse la grea incercare de la debutul crizei din Ucraina. ”Fluturand steagurile rusesti ei urmaresc sa refaca drumul Armatei Rosii, care nu a adus libertate Poloniei”, a declarat pentru AFP Jarek Podworski, un motociclist din Lublin (est), liderul celor ce contesta initiativa ”lupilor”. Peste 9.000 de persoane au semnat o petitie cerand autoritatilor poloneze sa inchida granitele pentru Zaldostanov. Insa Wiktor Wegrzyn, presedintele ”Raliurilor de la Katyn”, expeditii ale motociclistilor in zonele unde Stalin a ordonat masacrarea a zeci de mii de polonezi, a declarat: ”In timp ce traversam Rusia, mereu suntem intampinati calduros”, cerand ministrului de Externe polonez sa acorde vize gratuite ”Lupilor Noptii”, cum a acordat ambasada rusa grupului pe care-l conduce de zece ani.

author avatar
Tudor Borcea
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger