AcasăNewsBiblioCity, maraton de manifestari culturale in Bucuresti, pentru iubitorii de teatru, film,...

BiblioCity, maraton de manifestari culturale in Bucuresti, pentru iubitorii de teatru, film, istorie si lectura!

„Zece zile, Zeci de locatii, Zeci de evenimente inspirate din carti!” acesta este genericul sub care Biblioteca  Metropolitana Bucuresti organizeaza, in perioada 15–24 septembrie, un maraton de manifestari culturale, care au ca punct de plecare cartea.

Maratonul numit BiblioCity reuneste edituri, trupe de teatru, ONG-uri si institutii culturale partenere, astfel, in fiecare zi, in intervalul 15-24 septembrie, vor avea loc la sediul central al bibliotecii lansari de carte si prezentari de colectii editoriale. Pe 16 si 17 septembrie, intr-un pavilion special amenajat in curtea institutiei, vor fi standuri de carti si produse traditionale ale minoritatilor: greci, evrei, polonezi s.a.

Pentru pasionatii de istoria orasului sunt organizate doua evenimente deosebite: sesiunea stiintifica “Bucurestiul istoric: calatori si memorialisti”, care va avea loc in ziua de 20 septembrie si “Biblioteca Academiei Romane si traditia relatiilor ei cu bibliotecile bucurestene” ce se va desfasura in data de 21 septembrie, ambele la Biblioteca Academiei Romane.

De asemenea, pasionatii pot participa si la prezentarea colectiei “Planeta Bucuresti” a editurii VREMEA, la sediul Bibliotecii, pe 16 septembrie.  Tot acolo se va proiecta, in premiera la noi, filmul ”In slujba lui Stalin”, regizat de celebrul regizor Andrei Mihalkov-Konchalovski.

La Cinematograful UNION, sub genericul “Carti care au nascut filme”,va avea loc chiar in prima zi a festivalului, 15 septembrie, proiectia filmului “FELIX SI OTILIA”, inspirat, cum bine stiti, din romanul “Enigma Otiliei”, al lui G. Calinescu.

La capitolul teatru, evenimentul BiblioCity va oferi publicului trei spectacole pe texte de Caragiale, Sorescu si Baiesu, interpretate de tineri si foarte tineri actori bucuresteni. Un moment special va fi “teatrul in autobuz”, adica mini-spectacole si recitaluri poetice care vor avea loc chiar intr-un autobuz al RATB, pe data de 19 septembrie.

Tot pe data de 19 septembrie, la sediul central al Bibliotecii sunt programate si cateva ateliere de benzi desenate, aerografie si reciclare creativa, care vor antrena publicul in activitati interactive.

Totodata, la BiblioCity sunt organizate si o serie de evenimente pentru copii, dar si Ziua Turismului Cultural Bucurestean, pe 22 septembrie, in care publicul va fi invitat sa faca excursii pietonale ghidate prin Capitala, pe diverse trasee inedite, unele dintre ele fiind subiectele unor carti ale prozatorilor nostri.

“BiblioCity este un eveniment caleidoscopic, avand ca tema centrala pagina cartii. Biblioteca este un chivot de intelepciune, care te imbogateste in continuu. Ea iti deschide tema si ideile principale ale existentei, ea te ridica din nisip, din neputinta, spre cristal, spre lumina. In biblioteca se patrunde cu uimire si bucurie, cu simturile la panda, in soapta. Numai astfel se pot desface curajul si hotararea de a parcurge cu gandul, cu sufletul si cu condeiul caligrafia vietii. De aceea, vrem sa oferim publicului bucurestean o imagine vie a bibliotecii, unde teatrul, filmul, artele plastice, colocviile trec pe de rost paginile rasfoite hulpav ale Cartii si redesteapta pofta de lectura. BiblioCity este, totodata, o invitatie de a deschide cat mai des portile Bibliotecii Metropolitane Bucuresti”, a declarat scriitorul Nicolae Iliescu, noul director al Bibliotecii Metropolitane.

Mai multe informatii despre programul de evenimente pot fi gasite pe www.bibliocity.ro .

author avatar
Alina Costache
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger