AcasăNewsBerea previne tromboza venoasa si dementa senila

Berea previne tromboza venoasa si dementa senila

Consumul moderat de bere reprezinta 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei

Studii realizate pe parcursul mai multor ani de catre specialisti din Danemarca si Italia, pe zeci de mii de subiecti, releva ca un consum moderat de bere poate reduce semnificativ tromboza venoasa si dementa senila.

Consumul moderat de bere reprezinta 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei

Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Aalborg, Danemarca, arata ca un consum moderat de bere poate proteja organismul impotriva trombozei venoase in randul barbatilor. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de zece ani si a implicat un grup de subiecti format din 27.178 de barbati si 29.876 de femei. Obiectivul pe care si l-au propus cercetatorii danezi a fost acela de a evalua asocierea dintre tromboembolismul venos si consumul mediu zilnic de bere.

Protectie pentru barbati

Rezultatele studiului au fost semnificative pentru barbati, insa nu si pentru femei. In cazul barbatilor care beau intre patru si 14 beri pe saptamana exista un efect de protectie datorat consumului moderat de alcool asupra riscului de tromboza venoasa. Astfel, autorii studiului au ajuns la concluzia ca barbatii ar putea fi protejati impotriva trombozelor venoase atunci cand aleg sa bea bere in cantitati moderate, fara sa depaseasca insa cantitatea recomandata. Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si de o alimentatie corespunzatoare, atrag atentia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maximum 5%.

Efecte benefice asupra psihicului

Potrivit unui alt studiu, realizat de data aceasta de italienii de la AFORIGE, consumul moderat de bere poate reprezenta una dintre modalitatile ce ar putea reduce riscul aparitiei declinului cognitiv si, ulterior, al dementei. In urma cercetarilor stiintifice asupra posibilitatilor de profilaxie a dementei s-a constatat ca, atat absenta consumului, cat si consumul abuziv de alcool reprezinta factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv.

Incetinirea senilizarii

Studiul, publicat in jurnalul stiintific al Academiei Americane de Neurologie, a reliefat faptul ca pentru persoanele cu insuficienta cognitiva usoara care au baut maximum un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decat in cazul persoanelor cu insuficienta cognitiva usoara care sunt non-consumatori de bere. Insuficienta cognitiva este o etapa de tranzitie intre stadiul de imbatranire normala si cel de dementa si este folosita pentru a putea clasifica persoanele cu pierderi usoare de memorie sau probleme cognitive, care nu prezinta niciun handicap semnificativ. Cercetatorii au evaluat consumul de bere si incidenta insuficientei cognitive usoare la 1.445 de subiecti. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficienta cognitiva usoara si a urmarit evolutia lor spre stadiul de dementa.

Precautii

Participantii, cu varste cuprinse intre 65 si 84 ani, au fost tinuti sub observatie timp de trei ani si jumatate, iar consumul moderat de bere (660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei) a avut efecte benefice asupra lor. „De retinut, insa, ca multe dintre medicamentele si suplimentele pe care le iau seniorii pot interactiona cu alcoolul, de aceea ei trebuie sa se consulte cu medicul curant inainte de a bea un pahar de bere”, a precizat  presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, Corina Aurelia Zugravu.

author avatar
Arpad Dobre
777 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger