AcasăNewsBenzinarii vor tarif unic, dar mai mare!

Benzinarii vor tarif unic, dar mai mare!

Reprezentantul LukOil, Constantin Tampiza, sustine ca grupul OMV Petrom, condus de Mariana Gheorghe, tine preturile sub cotatiile internationale

Autoritatile au chemat petrolistii la masa tratativelor pentru stabilirea unui pret de referinta unic al carburantilor. Benzinarii sunt de acord cu aceasta masura doar daca obtin in continuare profituri constante. Lukoil vrea sa reclame Petrom la Consiliul Concurentei pentru practicarea unor preturi de dumping.

Reprezentantul LukOil, Constantin Tampiza, sustine ca grupul OMV Petrom, condus de Mariana Gheorghe, tine preturile sub cotatiile internationale

Reprezentantii LukOil, Rompetrol, Petrom  si MOL, respectiv ai autoritatilor – Consiliul Concurentei si Ministerul Finantelor –  s-au intalnit recent la Ministerul Economiei, pentru a stabili un tarif de referinta unic pe piata carburantilor.

Mariana Gheorghe

Petrom se pare ca ar fi de acord cu un astfel de tarif, dar celelalte companii petroliere nu agreeaza un pret unic. Argumentele lor par a fi corecte, in sensul ca Petrom, de exemplu, se ocupa si de extractie, in vreme ce unele firme au rafinarii, iar altele au benzinarii, afacerile fiind construite diferit. Drept urmare,  petrolistii „mici” sunt de acord cu tariful de referinta unic doar daca acesta asigura acoperirea cheltuielilor si un profit corespunzator.

Preturi de dumping

Reprezentantii LukOil merg chiar mai departe si sustin ca Petrom, din pozitia dominanta pe piata, isi permite sa practice preturi de dumping.  LukOil vrea sa reclame Petrom la Consiliul Concurentei, deoarece preturile practicate de „benzinarul-sef” al Romaniei ar fi sub cotatiile internationale. Asa o fi, iar la pretul mediu de 1,28 euro/litru, carburantii romanesti sunt, deocamdata, printre cei mai ieftini din UE. Cu toate acestea, de la inceputul anului, Petrom a scumpit benzina cu peste 30 de bani pe litru, iar firmele concurente au procedat la fel. Oare trebuie sa ne asteptam ca preturile de la noi sa se alinieze la cele mai mari din  UE, adica la aproape 1,8 euro/litru? Caci se pare ca benzinarii asta vor.

author avatar
Arpad Dobre
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger