AcasăNewsBelgia isi plange mortii, al treilea terorist inca umbla liber

Belgia isi plange mortii, al treilea terorist inca umbla liber

Un minut de reculegere pentru victime si intreaga politie pe urmele celui de-al treilea terorist

Procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw a oferit, ieri, noi informatii cu privire la ancheta asupra atentatelor teroriste de marti, revendicate de ISIS si soldate, potrivit untimului bilant provizoriu, cu 31 de morti si 270 de raniti.

Un minut de reculegere pentru victime si intreaga politie pe urmele celui de-al treilea terorist

Acest bilant, ”din pacate” ar putea creste, a declarat Van Leeuwt, in tiimp ce, anterior, premierul francez Manuel Valls a anuntat ca zece francezi se numara printre cei raniti, informeaza Le Monde. Nivelul de alerta se mentine la maximum (4) in Belgia. ”Caracterul iminent al amenintarii este real, indivizi asociati cu atentatele de ieri se afla in continuare in tara si nu au fost arestati”, a precizat Parchetul federal. In privinta atentatului de la aeroportul din Bruxelles-Zaventem, prima deflagratie a avut loc la orele 7.58, urmata de o a doua, cateva secunde mai tarziu. Un bilant oficial indica 11 morti si 100 de raniti. Legat de fotografia celor trei suspecti difuzata ieri, Frederic Van Leeuw a precizat ca barbatul din mijloc a fost identificat gratie amprentelor digitale ca fiind Ibrahim El Bakraoui, nascut in 1986, cetatean belgian. Barbatul ce apare in stanga fotografiei nu a fost inca identificat, iar cel de-al treilea se afla in continuare cautat de politie. El a lasat la fata locului o geanta cu o incarcatura explozibila. Dupa sosirea echipelor de deminare, geanta a explodat, amestecul ce-l continea fiind instabil, insa nu a ranit pe nimeni. Nici o arma de mana sau de razboi nu a fost gasita pe aeroport. In privinta atentatului de la metrou din statia Maelbeek, in directia Arts-Lois, explozia s-a produs in cel de-al doilea vagon, in timp ce trenul s-a aflat in statie. Potrivit ultimului bilant, acest atac s-a soldat cu 20 de morti si aproximativ 130 de raniti. Atacatorul kamikaze a fost identificat ca fiind Khalid El Bakraoui, fratele lui Ibrahim, nascut in Bruxelles in 12 ianuarie 1989, cetatean belgian. Cei doi frati au grave antecedente judiciare insa nu legate de terorism.

15 kilograme de explozibil si testamentul lui Ibrahim El Bakraoui

Un sofer de taxi, care i-a depus pe cei trei suspecti la aeroport si care a alertat politia, a permis identificarea locului de unde au venit teroristii: strada Max Roos din cartierul Schaerbeek. O perchezitie la fata locului a identificat 15 kg de explozibili de tip TATP, 150 de litri de acetona, 30 de litri de apa oxigenata, detonatoare si o valiza plina de cuie si piulite, dar si material destinat confectionarii dispozitivelor explozive. O alta perchezitie, tot in Schaerbeek, a dus la retinerea unui barbat care se afla in ancheta. Alde doua perchezitii pe strada Max Roos nu au avut niciun rezultat. O element cheie al anchetei a fost descoperirea, intr-o pubela pe aceeasi strada, a unui calculator care continea testamentul lui Ibrahimn El Bakraoui. In care acesta declara ca ”se grabea, nu stia ce sa faca, era cautat peste tot, nu mai era in siguranta si ca (…) risca sa ajunga intr-o celula cu el”, ceea ce pare o referinta la suspectul principal al atentatelor din Paris, Salah Abdeslam, arestat vineri la Molenbeek. Duminica, ministrul belgian de Externe a afirmat ca Abdeslam era ”pregatit pentru a reface ceva la Bruxelles”, amprentele sale fiind gasite intr-un apartament din Schaerbeek, in 10 decembrie. De partea lor, fratii El Bakraoui erau deja cautati in cadrul anchetei asupra atentatelor din 13 noiembrie din Paris, dupa perchezitia unui apartament in care Abdeslam a stat, in Forest, un alt cartier bruxellez.

Regele Philippe: 22 martie nu va mai fi o zi oarecare

Ieri, bruxellezii au pastrat un minut de reculegere, in Piata Schuman, in inima institutiilor europene,  in memoria victimelor atentatului terorist din 22 martie. ”22 martie nu va mai fi o zi ca toate celelalte, a declarat regele Philippe, informeaza RTBF. ”Mathilde si cu mine va impartasim durerea, celor care ati pierdut un apropiat sau care ati fosti raniti de atentatele lase si odioase”, a declarat suveranul belgian.”In fata acestor amenintari vom continua sa raspundem cu fermitate, calm si demnitate. Sa ne pastram increderea in noi insine. Aceasta incredere este forta noastra”, a spus regele Philippe. Regele Belgiei, care are un rol esential de protocol si care i-a succes la tron parintelui sai, Albert, in 2013, simbolizeaza totusi unitatea Belgiei. Cei doi suverani si premierul belgian au participat la comemorarile din piata Schuman.

Ieri, presa a dat publicitatii numele primelor victime identificate. Este vorba de Adelma Marina Tapia Ruiz (Peru) mama a doi copii, Léopold Hecht (Belgia) student la Drept, Olivier Delespesse (Franta), ce lucra la federatia Valonia-Bruxelles, organ al comunitatii franceze din Belgia, informeaza France TV.

author avatar
Tudor Borcea
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger