AcasăNewsBeijing se incrunta la Unchiul Sam

Beijing se incrunta la Unchiul Sam

Noi tensiuni au aparut, ieri, intre cele doua superputeri militare. Un distrugator american s-a apropiat la 12 mile de insulele artificiale construite de Beijing in Marea Chinei meridionale, autoritatile chineze denuntand o ”amenintare la suveranitatea” tarii.

Distrugatorul USS Lassen a navigat in ape internationale, spune Pentagonul. Ba teritoriale, raspunde Beijing

Nava lansatoare de rachete USS Lassen a navigat, ieri in apele ce inconjoara cel putin una din insulele revendicate de China in disputatul arhipelag Spratleys, a indicat un oficial al Ministerului Apararii american, informeaza AFP. Aceasta nava ”a intrat ilegal si fara permisiunea Chinei” in apele ce inconjoara insulele, iar manevrele sale ”au amenintat suveranitatea Chinei si interesele sale de securitate”, a declarat Lu Kang, purtator de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, informeaza cotidianul 20 Minutes. ”Serviciile implicate, in conformitate cu legile in vigoare, au procedat la supravegherea navei, au urmarit-o si apoi au lansat un avertisment”, a precizat Lu Kang. China considera ca ape teritoriale zona de 12 mile din jurul respectivelor insule. Insa SUA resping aceasta revendicare, estimand ca Beijing nu-si poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice, unde China are dispute teritoriale cu vecinii ei asiatici. ”Operam ca de obicei in Marea Chinei meridionale si navigam in ape internationale cat timp vom dori aceasta”, a afirmat oficialul american al Apararii. China revendica dreptul asupra cvasitotalitatii Marii Chinei meridionale si desfasoara enorme operatiuni de transformare a recifurilor de corali in porturi, piste si diverse infrastructuri.

SUA sa-si indrepte imediat greselile…

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe a mai declarat ca patrularea navei americane in apropierea recifului Zhubi (in insulele Nansha) a pus in pericol ”securitatea personalului si instalatiilor de pe recif, subminand pacea si stabilitatea regionale”. Lu Kang a cerut partii americane sa-si ”indrepte imediat greselile”, cata vreme USS Lassen a intrat in aceste ape ”fara autorizatia guvernului chinez”. China va continua sa urmareasca evolutia situatiei si ”va adopta orice masura este necesara”, noteaza agentia Xinua. Punand accent pe suveranitatea ”indiscutabila” a Chinei asupra insulelor Nansha si apelor adiacente, Kang a indicat ca tara sa este pregatita sa raspunda ”la orice provocare deliberata indiferent din partea carei tari vine”.

…si sa nu creeze probleme din nimic

Partea americana trebuie sa-si pastreze angajamentul de a nu lua pozitie cu privire la dispute teritoriale pentru ca acest lucru ar submina relatiile sino-americane si pacea regionala, a continuat Lu Kang. Anterior, ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a avertizat Statele Unite sa ”nu creeze probleme din nimic”. ”Sfatuim partea americana sa se gandeasca bine inainte de a actiona, sa nu actioneze de-o maniera imprudenta si sa nu creeze probleme inutile”.

author avatar
Tudor Borcea
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger