AcasăNewsBCR, pierderi de miliarde de lei din cauza creditelor neperformante

BCR, pierderi de miliarde de lei din cauza creditelor neperformante

BCR a acordat credite de 55,4 miliarde de lei, dar peste 25% sunt neperformante, banca fiind nevoita sa-si asume pierderi de miliarde de lei.

Potrivit unui raport publicat ieri, portofoliul de credite al BCR a crescut in primele noua luni ale anului cu 3,1%, de la 53,376 miliarde de lei la 55,038 miliarde de lei, in principal datorita imprumuturilor acordate persoanelor fizice. Problema este ca rata creditelor neperformante din portofoliul total a ajuns la 25,8%, ceea ce reprezinta peste 14 miliarde de lei.

Seful Erste Group, Andreas Treichl, pare nemultumit de rezultatele BCR

BCR a dat asigurari ca imprumuturile neperformante – provenite in special din sectorul imobiliar si de la IMM-uri – sunt acoperite in proportie de 52,7% (7,48 de miliarde de lei) de garantii colaterale, dar s-au inregistrat  pierderi de aproape 760 de milioane de lei (peste 171 de milioane de euro). In plus, banca a mai consemnat minusuri importante si din cauza unor firme de stat, printre care se numara Hidroelectrica, imprumutata de BCR cu 50 de milioane de euro, si Oltchim, cu 72 de milioane de euro. In contrast cu aceste pierderi, Erste Group, proprietarul BCR, a inregistrat pe primele noua luni un profit de 600 de milioane de euro.

author avatar
Arpad Dobre
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger