AcasăNewsBCR ofera aur pe hartie, bancile vand si ce nu au

BCR ofera aur pe hartie, bancile vand si ce nu au

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, sustine lansarea obligatiunilor ipoptecare

Restrictionarea imprumuturilor oferite de BNR a determinat bancile sa gaseasca alte surse de lichiditati. BCR ofera spre vanzare certificate egale cu un gram de aur, iar bancile vor sa vanda obligatiuni ipotecare acoperite cu… credite considerate performante.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, sustine lansarea obligatiunilor ipoptecare

BCR a lansat de curand Certificatul Index, care are ca suport aurul si al carui pret reprezinta valoarea in lei a unui gram din acest metal pretios. BCR sustine ca Certificatele Index urmaresc evolutia valorii aurului in forma sa fizica si aduc acelasi randament, fara costuri legate de depozitare, asigurare, transport sau evaluare.

Practic, vorbim de aur „pe hartie”, de aur care nu exista si nici nu va exista, deoarece se cumpara un certificat la o valoare de 193 de lei (cotatia de ieri a gramului de aur, in scadere deja cu un leu fata de ziua precedenta), iar peste un an, de exemplu, se obtine valoarea cotatiei de atunci, care poate fi mai mica sau mai mare ca suma investita initial initial.

Pielea ursului din padure

Banca Nationala  Romaniei are in prezent consultari cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) in legatura cu emisiunea obligatiunilor ipotecare. Desi instrumente similare au dus la prabusirea Lehman Brothers in SUA si la declansarea crizei financiare mondiale in 2008, bancherii nostri vor sa lanseze astfel de hartii. Acestea au, fie si teoretic, o valoare oarecum discutabila, avand in vedere ca se bazeaza pe un portofoliu de credite ipotecare, chiar daca e vorba de imprumuturi contractate de stat. „Suntem in consultari cu ARB pe tema reglementarii acestui instrument financiar, astfel incat sa poata sa fie utilizabil pe piata”, a spus viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger