AcasăNewsBaze americane: Polonia nu se uita la bani

Baze americane: Polonia nu se uita la bani

Trump il sustine pe omologul polonez dar o astfel de initiativa ar crea disensiuni in NATO si ar agrava tensiunile dintre Moscova si Occident

Polonia este pregatita sa plateasca cel putin doua miliarde de dolari pentru implantarea unei baze militare americane pe teritoriul sau. Un raspuns la ”comportamentul agresiv” al Rusiei. Si o oferta pe care Donald Trump a afirmat ca o studiaza ”foarte serios”.

Trump il sustine pe omologul polonez dar o astfel de initiativa ar crea disensiuni in NATO si ar agrava tensiunile dintre Moscova si Occident

Presedintele polonez Andrzej Duda „ne-a oferit mult mai mult decat doua miliarde de dolari” pentru a infiinta o baza permanenta in tara sa, a declarat Donald Trump intr-o conferinta de presa comuna la Casa Alba cu omologul sau polonez. „Polonia este pregatita sa contribuie semnificativ la prezenta Statelor Unite in Polonia”, a declarat anterior Trump in Biroul Oval, inainte de intalnirea cu omologul sau polonez. „Daca sunt gata sa faca acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranta”, a spus presedintele american. Trump a subliniat ca SUA vor examina cererea Poloniei ”din punctul de vedere al protectiei militare a ambelor tari, dar si al costurilor” pe care le implica. Intr-un comunicat difuzat marti de Casa Alba, se arata ca ”SUA se angajeaza sa examineze optiunile pentru un rol mai important al armatei americane in Polonia si vom intensifica consultarile pentru a determina fezabilitatea conceptului. Rezultatele acestor eforturi vor contribui la apararea nu numai a Europei Centrale si de Est, ci si a intregii Aliante”.

Fortul Trump

La conferinta de presa comuna, Andrzej Duda i-a cerut lui Trump sa  „trimita mai multi militari americani in Polonia”. „Sper sa luati decizia de a trimite mai multe unitati si echipament (…). As dori foarte mult sa vad o baza americana permanenta in Polonia, pe care am numi-o Fort Trump”. Secretarul american al Apararii, James Mattis, a salutat ulterior eforturile Poloniei in vederea cresterii bugetului militar dar a insistat ca nici o decizie privind o eventuala baza americana in Polonia nu a fost luata. ”Asa cum stiti, nu este vorba doar despre o singura baza. Este vorba despre zone de antrenament, este vorba despre infrastructuri de mentenanta in cadrul bazei, toate aceste lucruri, sunt numeroase detalii pe care trebuie sa le studiem impreuna cu polonezii (…) Studiem chestiunea si colaboram”, a spus Mattis. Alaturi de Trump, Duda a insistat pe agresiunea Rusiei (evocand situatia din Crimeea dar si din Georgia vecina) estimand ca ”exista o intreaga panoplie de argumente in favoarea faptului ca prezenta militara americana in aceasta regiune este perfect justificata”. Afirmatii sprijinite de Trump: ”Rusia actioneaza agresiv, ei respecta forta (…) Si noi avem cea mai mare forta din lume, mai ales in acest moment”.  (T.B.)

author avatar
Tudor Borcea
79 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma da n-aveti si voi sange in polish sa va faceti o cazemata singuri? Cersetorie,,, na na na sa veniti ca sa va rugam sa ne faceti na na na, asa ati facut cu toți apoi v-a dat la buci pentru ca la buci v-a dat cand cu toti ati facut.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger