AcasăNewsBatjocura la adresa copiilor cu dizabilitati. O promisiune de la ministru, pe...

Batjocura la adresa copiilor cu dizabilitati. O promisiune de la ministru, pe fond de protest. Pe cand rezolvarea concreta?

Disperarea unor mame. Privirile unor copii aflati in fata unui minister, in loc sa fie acasa, la gradinita, cu colegii, sau la scoala. Copii fara vreo vina au primit un diagnostic dur si ca oficialii le-au mai pus si ei o caramida in spate, de parca nu ar indura destula nepasare sau, si mai grav, rautati din partea celor din jur, care nu sunt pregatiti sa ii accepte asa cum sunt.

A fost nevoie de acest pas – menit a fi un semnal de alarma cat mai clar posibil- pentru ca mai-marii din Sanatate sa constientizeze drama prin care trec, zi de zi, pacientii cu fibroza chistica sau sindrom Down (ai caror insotitori risca sa ramana fara indemnizatia lunara, de care au nevoie ca de aer, avand in vedere costurile usturatoare pe care le implica terapiile si ingrijirile de care au nevoie pacientii).

Au fost parinti, dar si copii – unii dintre ei din randul celor care au mare nevoie fie de medicamente, fie de ingrijire permanenta – unii dintre ei veniti chiar si din provincie. Nu le-a fost usor sa stea in fata usii ministerului si sa astepte un semn ca ii aude cineva. Si, mai mult decat atat, o solutie, avand in vedere ca mai sunt doar cateva zile pana la 1 martie, data la care ar urma sa intre in vigoare prevederile unei ordonante gandite si emise de doi dintre ministrii din echipa precedentului Executiv.

Promisiuni de la actualul sef al MS

Pana la urma, ministrul a iesit in fata sediului Ministerului Sanatatii (MS), cu promisiuni ca lucrurile s-ar putea remedia. “Vom revizui ordinul, nu este un ordin scos de guvernarea actuala, e scos de guvernarea anterioara”, a anuntat Florian Bodog, adaugand ca, tot joi, ar fi urmat sa se intruneasca trei comisii. “Absolut toate problemele dvs vor fi rezolvate (…) noi incercam sa rezolvam problema (…) duceti copiii acasa”, a adaugat ministrul. Pana la momentul de fata, insa, din directia Ministerului nu a fost facuta publica nicio informatie cu privire la concluziile intrunirilor comisiilor in cauza.

Reactia unei mame: Ne-au mintit in ultimul hal. Erau copii mici cu dizabilitati, veniti de la terapie

Adele Chirica, una dintre mamicile care s-au implicat trup si suflet in aceasta cauza menita sa duca la revocarea initiativei, l-a ascultat pe ministru, dar nu crede in spusele sale pana nu vede un rezultat concret. “Astazi mi-am pierdut speranta in tot acest sistem! Nu le pasa! Punct! Ne-au mintit in ultimul hal fara sa le pese de copiii inghetati de frig care erau acolo. Erau copii mici cu dizabilitati , veniti de la terapie, obositi care au ramas ore in sir sa va astepte“, a scris tanara, joi, pe Facebook.

Alaturi de Adele, mama lui Davis, un pusti simpatic, care infrunta, insa, cu o boala incurabila, Dravet, a fost, la protestul de joi, si Cristina Balan, cantareata despre care se stie ca are gemeni cu sindrom Down si care lupta – cu o indarjire pe care doar o mama o poate intelege- pentru drepturile micutilor cu diagnostice similare.

Un fost ministru isi pune cenusa-n cap

Fostul ministru al Muncii admite existenta unei hibe. „Am calcat pe bec cu testul respectiv (testul de inteligenta/IQ-n.r)”, „aceste palme pe care le luam, si eu, si Vlad (Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii-n.r), sunt indreptatite”, declara Dragos Pislaru, recent, pentur Hotnews, adaugand ca „sub nicio forma nu voi incerca sa argumentez ca nu au dreptate acei parinti”.

Ce a declansat groaza in sufletele parintilor copiilor cu dizabilitati

Protestul de joi – vazut, practic, drept o ultima solutie pentru a spera intr-o solutionare a problemei- a pornit de la ordinul comun al Ministerelor sanatatii si Muncii, dat in noiembrie anul trecut si care ar urma sa intre in vigoare peste mai putin de o saptamana, fix de Martisor. Si care, in cazul in care nu se gasesc solutii de eliminare a unor prevederi, i-ar putea lasa fara indemnizatii de insotitori pe parintii copiilor cu dizabilitati, in mare masura pe cei cu Sindromul Down.

Problema a aparut dupa ce intr-o anexa a ordinului cu pricina s-a trecut faptul ca incadrarea in gradul de handicap grav scade, la nivel de IQ, de la 50 la 35. Acest lucru i-a ingrozit pe parintii unor copii cu Sindrom Down, care au explicat faptul ca, in ciuda incadrarilor in functie de acesti parametri de IQ, grav (cu insotitor) vs accentuat (fara insotitor), cei mici tot au nevoie de insotire permanenta.

sursa foto: Facebook/Adele Chirica

511 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger