AcasăNewsBatalia pentru primaria Roman: pesedistul Neculai isi extinde afacerile

Batalia pentru primaria Roman: pesedistul Neculai isi extinde afacerile

Fostul primar Dan Cărpușor îl susține și îl consiliază pe Neculai

Candidatul PSD la functia de primar al municipiului Roman, Marius Neculai, isi pregateste terenul pentru a-si putea aviza ridicarea unui hotel in locul unui parculet si loc de joaca amenajat pentru copii. El mai detine un hotel pentru care a primit in anul 2010, de la Ministerul Dezvoltarii condus atunci de colega sa, Elena Udrea, 9,17 milioane de lei.

Fostul primar Dan Carpusor<br >îl sustine si îl consiliază pe Neculai

In plus, atunci cand era deputat PDL, intre 2008-2012 Neculai a beneficiat de alte 8 milioane de lei drept proiecte cu finantare UE sau de la guvern. O parte din banii adusi pentru reabilitarea Spitalului Municipal Roman au ajuns tot in conturile firmelor controlate de Neculai. Acesta se lauda insa cu interventiile la Bucuresti pentru obtinerea acestor fonduri. Fostul primar al orasului, Dan Carpusor, il initiaza in tainele administrarii orasului.

Pe locul unui parculet si loc de joaca pentru copii, Neculai vrea sa isi ridice un hotel

Desi se declara un iubitor al spatiilor verzi, iar in campania sa electorala a promis extinderea si modernizarea locurilor de joaca pentru copii, realitatea arata ca Marius Neculai planuieste in Roman demolarea unui parc pentru a-si construi un hotel. Inconsecventa intre declaratiile electorale si intentiile reale ale candidatului PSD este demonstrata de documentatia depusa chiar de acesta la Primaria Roman, la inceputul lunii martie a acestui an, prin care a demarat procedurile de avizare in vederea construirii hotelului.

Locul<br >de joacă<br >pe care îl<br >va demola<br >candidatul<br >PSD

Concret, la data de 6.03.2017, Marius Neculai a cumparat prin firma sa, Fiesta Construct SRL – pe care o detine integral, un teren in suprafata de 807 mp amplasat pe strada Oituz nr. 17, in centrul orasului Roman (in spatele blocurilor in care functioneaza cofetaria Tosca si magazinul Gulliver). Trecand peste faptul ca pretul pentru aceasta tranzactie pare sa fi fost declarat intentionat mai mic (doar 120.000 lei, adica aproximativ 25.000 euro) pentru a nu se plati impozite, este important de precizat ca respectivul teren a intrat in circuitul privat in urma unui proces de retrocedare.

La doar o zi de la intrarea in posesie a terenului, la data de 7 martie 2017, in calitate de administrator al firmei Fiesta Construct SRL, Marius Neculai a solicitat Primariei Roman eliberarea unui certificat de urbanism prin care sa i se ateste faptul ca ar putea sa isi construiasca un hotel pe parcela de teren situata pe strada Oituz nr. 17. Faptul ca Neculai intr-o zi a cumparat terenul, iar a doua zi a si cerut certificat de urbanism pentru construirea hotelului indica cat se poate de clar faptul ca intentiile fostului deputat erau mai vechi, terenul unde in prezent se afla un loc de joaca pentru copii fiind de mult vanat.

Conform legii, municipalitatea a fost obligata sa ii elibereze lui Neculai respectivul certificat de urbanism, insa i-a conditionat obtinerea autorizatiei de constructie – si implicit demararea efectiva a lucrarilor – de elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. Avand in vedere faptul ca hotelul ar urma sa fie ridicat efectiv in interiorul unei zone in care de jur imprejur, la mica distanta, se afla blocuri de locuinte, Primaria Roman i-a pus in vedere fostului deputat Marius Neculai ca viitoarea sa constructie nu va putea avea mai mult de patru etaje, iar suprafata ocupata la sol va fi de maxim 65%. Totodata, conform legii, s-a mai impus asigurarea unei cai de acces cu o latime de minim 4 metri, dar si crearea de locuri de parcare proprii, fiind interzisa stationarea autovehiculelor necesare desfasurarii activitatii viitorului hotel pe strazile destinate circulatiei publice. Cum tot terenul detinut de Neculai pe amplasamentul actualului parculet si loc de joaca pentru copii este de 807 mp, nemultumirea fata de conditionarile legale ale Primariei pare sa fi fost mai mult decat evidenta. Obligat sa cedeze din terenul de 807 mp pentru cai de acces, parcari si spatii verzi, dar si sa isi limiteze inaltimea cladirii la doar 4 etaje, fostul deputat pare sa fi gasit la foarte scurt timp solutia pentru rezolvarea autorizarii construirii hotelului sau: pe 8 aprilie, la doar o luna de la inaintarea proiectului, si-a anuntat candidatura la Primaria Roman! Probabil in speranta ca odata ales primar isi va rezolva foarte rapid afacerea proprie cu hotelul. Parcul va fi defrisat si locul de joaca pentru copii va fi demolat, iar pe terenul obtinut in conditii destul de neclare, in urma unei retrocedari, se va inalta cel de-al doilea complex hotelier pe care il detine. Cel mai probabil tot cu fonduri provenind de la Uniunea Europeana sau garantate de Guvernul Romaniei. Iar asta este o alta poveste.

In timp ce era deputat, a primit fonduri pentru extinderea afacerilor

In zona municipiului Roman, Marius Neculai detine afaceri inca din anii 1991-1992. Ceea ce nu este deloc un lucru rau, ci este chiar benefic pentru comunitate.

A primit fonduri<br >de la Elena Udrea

Problema este ca multe din afacerile pe care le controleaza s-au dezvoltat uimitor de mult fix intre anii 2008-2012 in perioada in care el, Marius Neculai, era deputat din partea PDL. Atunci, societatea Termoplast SRL – in care Marius Neculai era actionar, a contractat si derulat proiecte cu finantare din fonduri UE si din fonduri de la bugetul Romaniei in cuantum de peste 8 milioane de lei. Avand ca rezultat concret crearea a doar sapte locuri de munca, SC Termoplast SRL a primit de la stat suma de 1,7 milioane de lei pentru modernizarea si marirea capacitatii de productie. Apoi, a mai fost accesat un proiect in valoare de 6,3 milioane de lei, din care 3,056 milioane lei nerambursabili, pentru achizitionarea de echipamente si tehnologii noi.

Peste 9 milioane de lei oferiti de ministerul Elenei Udrea pentru a-si extinde hotelul „Mariko Inn”

Cireasa de pe tort a venit in anul 2010, cand in plina guvernare PDL, deputatul PDL Marius Neculai a obtinut pentru societatea sa, Nemase Comprod SRL, suma de 9,17 milioane de lei pentru extinderea Complexului Hotelier “Mariko In” constand in constructia unui corp de cladire format din demisol, parter si etaj. Deputatul Neculai a parasit PDL in octombrie 2012, deranjat ca de la centru i se impusese sa o lase pe Elena Udrea sa candideze in colegiul lui, insa banii  primiti tocmai de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului condus atunci de…Elena Udrea, au fost bineveniti.

Interesant este si faptul ca in iunie 2010, mai exact pe data de 21, atunci cand opozitia de atunci formata din PSD ( partid din care in prezent face parte) a cerut infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind acordarea fondurilor europene de catre ministerul condus de Elena Udrea, deputatul Marius Neculai a votat categoric “NU”!

Schimbarea puterii politice din 2012 prin venirea la guvernare a PSD nu a condus la diminuarea apetitului fostului deputat PDL pentru fonduri nerambursabile, fie ele de la UE sau Guvern. Intr-un document din 2014 privind lista proiectelor contractate pentru cresterea competitivitatii economice, firma Nemase Prodcom SRL figureaza cu suma de aproximativ 1 milion de lei contractati de la Uniunea Europeana si de la Bugetul de Stat. Se intampla in guvernarea condusa de Victor Ponta.

Prin intermediul firmei cumatrului Damoc a incasat din banii adusi pentru reabilitarea Spitalului Municipal

Desi nu i se poate reprosa faptul ca si-a dobandit averea facand contracte cu statul, el fiind mai degraba sprijinit de stat, in perioada in care a fost deputat Marius Neculai a fost la un pas de a fi anchetat de procurori in legatura cu furnizarea de tamplarie tip termopan Spitalului Municipal de Urgenta Roman. In timp ce era deputat in Parlamentul Romaniei, Neculai a depus diligente pentru alocarea unor fonduri in vederea reabilitarii cladirii Spitalului din Roman. Fapt laudabil. Doar ca respectivul contract de reabilitare in valoare de 594.000 lei a fost atribuit fix firmei Construct Partener SRL – controlata de cumatrul Damoc Adrian. Iar Damoc, pentru a izola Spitalul, a cumparat tamplaria termopan de la SC Termoplast SRL a familiei Neculai. Bineinteles, aceasta afacere nu a mai fost adusa la cunostinta locuitorilor orasului Roman, acestia fiind anuntati cu mare tam-tam doar de faptul ca deputatul Neculai a adus bani de la Bucuresti pentru Spital. Si nu a fost prima data cind banii Spitalului Municipal au ajuns la Marius Neculai, caci in trecut el a mai livrat prin firma Termoplast SRL tamplarie termopan unitatii spitalicesti.

Discipolul lui Dan Carpusor

Desi pentru alegerea sa ca primar al Municipiului Roman mizeaza pe unele calitati reale pe care le are (experienta in afaceri, studii, etc), fostul deputat Neculai se prezinta in fata alegatorilor cu mostenirea grea lasata de anii in care orasul a fost administrat de celebrul primar Dan Carpusor- celebru pentru faptul ca nu a facut nimic notabil pentru locuitori, fiind implicat in afaceri proprii si de partid. Chiar daca a incercat sa convinga electoratul ca, in virtutea tineretii sale, nu are nimic de-a face cu vechea garda PSD Roman implicata in devalizarea bugetului public si proasta gestionare o orasului, Marius Neculai a fost flancat la oficializarea anuntarii candidaturii sale tocmai de … Dan Carpusor.

Garantat de Carpusor

Desi Organizatia Judeteana PSD Neamt a incercat sa ii ofere lui Neculai tot sprijinul, punandu-i la dispozitie resurse de comunicare aproape nelimitate, recenta actiune a procurorilor DNA, prin care deputatul Ioan Munteanu a fost plasat sub control judiciar fiind acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, a stricat toata aceasta constructie. Caci Munteanu, sustinator al lui Marius Neculai, este cercetat penal acum tocmai pentru ca ar fi cerut unui om de afaceri o cota de 5% din valoarea contractelor pe care urma sa le primeasca de la stat.

Lasa afaceri de 30 de milioane de lei pentru un salariu de cateva mii?

Asa cum indica documentele oficiale, Marius Neculai controleaza direct, in calitate de actionar, nu mai putin de cinci firme, toate cu sediul in municipiul Roman, acolo unde vrea sa fie primar: Fiesta Construct SRL, Izosmart SRL, Mariko Com SRL, Nemase Comprod SRL si Romgraf SRL. In plus, el detine si functia de manager al societatii Termoplast SRL. La un loc, toate aceste firme au avut in anul 2015 o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de lei. Iar in acest context intervine intrebarea fireasca: de ce ar prefera Marius Neculai indemnizatia de primar, ce este in jur de 4.000 de lei, daca el ruleaza anual prin firmele in care este implicat sume de zeci si zeci de milioane de lei? Oricum, el este cunoscut la nivelul orasului Roman mai mult pentru afacerile pe care le detine. Marius Neculai a debutat in afaceri la varsta de doar 18 ani, in noiembrie 1992 el devenind actionar cu o cota de 33,33% in firma Romgraf SRL specializata in producerea si distilarea alcoolului.  Societatea a facut subiectul unei anchete a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism intr-un dosar de evaziune fiscala.

author avatar
Catalin Manolache
3.600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger