AcasăNewsBatalia pe OUG-uri arunca JUSTITIA IN HAOS

Batalia pe OUG-uri arunca JUSTITIA IN HAOS

Politicienii si magistratii toaca de dimineata pana seara cat de preocupati sunt ei de apararea Justitiei. Astfel ocrotita, dona Justitie s-a ales nu numai cu orbia din nascare, dar si cu mainile si picioarele fracturate. Cu ce curaj se mai poate duce romanul sa-si gaseasca dreptatea in Justitie cand procurorii zic una, judecatorii alta?

Lansarea ordonantei nr. 13 pe piata si tot ce a urmat dupa aceea (proteste, abrogare, ordonanta 14 etc.) nu a bulversat doar scena politica si societatea civila, ci si intreaga activitate a Justitiei. Unde s-a ascutit batalia dintre procurori si judecatori, fiecare dintre tabere interpretand in mod diferit, in aceasta epoca post-ordonante, un Cod Penal ramas cu zeci de prevederi neclare si discutabile. Regele necontestat al controverselor este, fara nicio indoiala, celebrul abuz in serviciu de la care a si pornit de fapt toata dandanaua.

Abuzul naste monstri

Aflata la temelia mai tuturor dosarelor in care sunt implicati politicieni, infractiunea de abuz in serviciu este prost definita (ba chiar neconstitutional) in Codul penal si trebuia modificata inca de anul trecut, conform deciziei CCR. Paralizati de frica DNA, fostii parlamentari nu au indraznit sa se atinga de Cod. Actualul Guvern a facut-o, dar intr-un mod atat de tembel incat mai bine nu o facea. Satui de sarabanda ordonantelor de urgenta si a jocurilor politicianiste, judecatorii au pus piciorul in prag si au trecut la achitarea pe banda rulanta a persoanelor acuzate de abuz in serviciu. Asta desi procurorii trambiteaza in toate cele patru zari ca abuzul in serviciu nu este dezincriminat iar sefa DNA a anuntat deja ca va ataca deciziile acestea cu contestatie in anulare. Ceea ce inseamna ca haosul declansat in Justitie de niste politicieni si parlamentari nevolnici, incapabili sa faca legi clare si articulate si sa tina piept unui ”sistem” stapanit de procurori si servicii, nu numai ca va dura, dar el i-ar putea afecta pe toti romanii care isi cauta dreptatea in instanta. Si asta in timp ce politicenii, presedintele, guvernantii, procurorii se bat cu pumnii in piept si jura ca nu vor decat Justitie si dreptate de-a lungul si de-a latul Romaniei. Cu legi proaste si interpretabile, cu politicieni corupti si santajabili si cu servicii insetate de putere…

author avatar
Simona Badulescu
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger