AcasăNewsBasescu: Regimul comunist a luat ce este mai sfant pentru un om

Basescu: Regimul comunist a luat ce este mai sfant pentru un om

(foto: presidency.ro)

Traian Basescu a fost prezent la lansarea volumului „Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971)”, ocazie cu care a tinut un discurs.

(foto: presidency.ro)

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost prezent, marti, la Muzeul taranului Roman din Capitala, la lansarea volumului „Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1965-1971)”, prilej cu care a tinut un discurs.

Seful statului a dorit sa clarifice situatia in legatura cu infiintarea Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, despre care spune ca s-a constituit ca urmare a dorintei societatii civile.

„Aceiasi oameni, si nu numai cei de fata, dar aceiasi oameni care astazi sunt atacati, discreditati printr-o propaganda care ne aduce aminte de vremurile trecute, aceiasi oameni din societatea civila, fie ca se numesc Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Horia Roman Patapievici si multi altii au fost cei care m-au convins sa-mi asum constituirea comisiei si asumarea rezultatelor muncii acestei comisii. Daca am avut un merit, a fost acela ca am cedat in fata inteligentei si am inteles ca ceea ce imi propuneau acei oameni era corect si trebuia facut”, a sustinut Traian Basescu, citat de realitatea.net.

Totodata, presedintele Romaniei a anuntat ca este necesar ca volumele referitoare la comunism ca continue sa apara astfel incat regimul politic din acea perioada sa nu poata fi mistificat deoarece acesta a fost „ilegitim, criminal si a luat ce este mai sfant pentru un om”.

„De ce mi se pare extrem de important ca aceste volume de documente sa continue sa apara? Este singurul mijloc pentru a da substanta si a nu lasa la nivel de discurs Raportul pentru condamnarea comunismului. Fara aceste volume de documente, oricand, acel raport poate fi contrazis, poate fi mistificat, poate fi utilizat chiar impotriva realitatilor pe care le-am trait, pentru ca noi o sa ne ducem si raman copiii nostri, raman generatiile care nu au trait in comunism. Cum ar putea ei sa creada ce scrie in raport, daca cele afirmate acolo nu ar fi sustinute cu documente, cu fapte, cu elemente care sa probeze ca acel regim a fost ilegitim, criminal si a luat ce este mai sfant pentru un om – si nu numai sfant, dar si necesar – libertatea, libertatea de a-ti decide soarta, viata, modul cum vrei sa traiesti, ce vrei sa faci?”, a mai spus Traian Basescu.

Seful statului a afirmat si ca isi doreste sa apara si un al treilea volum al „Istoriei comunismului”, cel referitor la perioada de dupa 1972 astfel incat romanii sa inteleaga „cat de puternic au fost pacaliti”.

„Am convingerea ca in perioada care urmeaza, dupa ’72, vom intelege si de ce am fost entuziasti in acea vreme – noi, cei din generatia mea -, vom intelege cat de puternic am fost pacaliti, vom intelege ce inseamna propaganda. Vom intelege ce inseamna sa fii educat sa te multumesti cu nimic, vom intelege ce inseamna sa crezi in ideologii care nu pot reprezenta omul, pentru ca-l scot chiar din competitie, il invata sa stea pentru ca i se da, il invata ca cineva are grija, de dimineata pana seara, il invata ca doar unii pot gandi si toti ceilalti trebuie sa fie instrumente executive”, a mai spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu si-a afirmat si dorinta ca in viitor sa apara si un al saselea volum, unul care sa trateze efectele comunismului de dupa 1989.

„Cred ca imi permit sa spun – si nu vreau sa starnesc niciun fel de rumoare sau semne de intrebare -, dar cred ca daca adun bine doua volume plus trei inseamna cinci volume de documente. Am convingerea ca ne trebuie si volumul 6, care sa acopere efectele comunismului de dupa Revolutia din ’89. Le vedem si astazi”, a explicat Traian Basescu.

author avatar
Ionut Zgimbau
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger