AcasăNewsUPDATE. Basescu: "Ii invit in arena pe cei care dau lectii. Sa...

UPDATE. Basescu: „Ii invit in arena pe cei care dau lectii. Sa zica: sa fiu prim-ministru”

UPDATE, 16,12. „BNR e un continuu profesor. Ia întrebati pe vreunul din ei daca vrea sa fie ministru al Finantelor sau prim-ministru. Viata de responsabil la varf nu este usoara. (…) Sunt foarte multi care prefera sa dea lectii. Va pot enumera vreo zece. Dar ia sa vina ministru al Finantelor! E foarte uşor să dai din gura.”

Critica lui Traian Basescu la adresa BNR vine la putin timp dupa ce Mugur Isarescu il criticase pe premierul Boc ca nu a redus pensiile, in locul cresterii TVA. Critica pe care insusi seful statului o tot repeta la adresa guvernului.

………………………………………………………………….

Seful statului a fost invitat in studioul Radio Romania Actualitati. El a facut un tur al problemelor politice economice si sociale, neuitand sa-si biciuiasca inca o data criticii de la televiziuni, vechi clienti ai maniei prezidentiale.

Respingerea disponibilizarilor din MAI

E un semn de slabiciune a Coalitiei. Acest semnal a venit intr-un moment nepotrivit cand Romania se pregateste sa iasa pe piata internationala. Era o lege care viza un proces de reforma. M-am obisnuit cu atmosfera si atitudini impotriva intereselor nationale. Cei care avem responsabilitati directe pentru tara, trebuie sa ducem crucea. Oameni cu ochii bulbucati care apar la televizor sunt suparati ca tara a iesit din recesiune.

Stabilitatea politica

Este esentiala pentru tara. Vad ca mai este o moda, chiar sa desconsideri un ministru care nu vine toata ziua la televizor sau nu face conferinte de presa suficient de dese. Eu apreciez ministrii dupa altceva. Exista un element care vorbeste mult despre calitatea cabinetului. Este pentru prima data in istoria post-decembrista cand cele 40 de obiective cu FMI au fost atinse. Indiferent cat vorbesc ministrii, realitatea este ca si-au facut treaba.

Demiterea secretarului general MAI

Inteleg ca domnul secretar general MAI a primit un aviz. Daca era ceva de spus, trebuia spus atunci in ianuarie. Haideti sa vedem vinovatia. Asta nu pot stabili nici eu, nici presa, ci instanta.

Numiri politice (dupa ce Mironescu a declarat ca toate posturile din Portul Constanta au fost impartite politic)

E o zona pe care eu am criticat-o frecvent. Cred ca toate partidele trebuie sa ajunga la un consens cu privire la nivelul pana la care se fac numiri politice.

Iesirea din criza

Nu doar Romania este in criza, ci toata Europa. Putem considera ca am iesit din criza economica atunci cand incepem sa avem o crestere sustenabila de peste 3 procente. Sa se genereze si efecte pentru cetatean. Ne trebuie o crestere de 3-4 procente. Sa speram ca anul 2012 ne va aduce aceste salturi. Cert este ca in momentul de fata, Romania are conditii sa isi reia cresterea economica. Obiectivul guvernului este sa creeze locuri de munca, Asta vine din mai buna utilizare a fondurilor europene. A inceput o mai rapida absobtie a fondurilor. Eu cred ca acest obiectiv de creare de locuri de munca va fi vizibil pana la finalul anului.

Privatizarea managementului regiilor autonome

Este unul dintre obiectivele majore in acest al doilea program cu FMI. Nu este vorba neaparat de manageri straini. Sper ca pana la sfarsitul anului sa demaram acest proces pentru ca 2012 sa fie un an care sa ne aduca ajustarea pierderilor in companiile de stat.

Cei care dau lectii la televizor

Ii invit in arena pe cei care tot dau lectii. Vreau sa ii vad pe cei care vin la televizor si dau lectii, sa imi dea un telefon si sa spuna: Eu as vrea sa fiu prim-ministru. Uitati-va pe la televizoare si vedeti toti incruntatii si toate doamnele incruntate. Cand am spus de reducerea pensiilor, aveau spume in ochi, le iesea peste tot. Au creat o atmosfera atat de rea.

Liberalizarea preturilor la energie si eliminarea subventiilor la caldura

Foarte multe lucruri pot fi speculate. Pentru ca revenim din nou la populatie, as vrea sa fiu foarte bine inteles. Am avut initiative si chiar mi-am asumat unele anunturi extrem de rele pentru populatie, pentru ca m-am considerat responsabil, ca sef al statului ales. Inteleg prin ce dificultati a trecut populatia si ei sunt cei care au platit cel mai greu pret al crizei, mai ales bugetarii si pensionarii. Insa in continuare obiectivul trebuie sa fie legat de aceasta creare de locuri de munca care sa duca resursa in buget. Pentru ca problema subventiilor este tot o chestiune de resurse. Cand nu mai ai resurse in bugetul de stat, nu mai ai de unde sa le dai. O tara care nu-si asigura resurse nu are alta solutie decat sa reduca aceste cheltuieli. Din acest punct de vedere, este foarte clar ca reducerea subventiilor, daca va fi facuta fara cap, va afecta poputatia. Administratiile locale trebuie sa ia foarte in serios problema subventiilor si sa inceapa anchetele sociale ca sa afle ce familii au nevoie de subventie. Pentru ca si eu, si George Copos, si Dinu Patriciu, si Boc, primim subventie. Este un exemplu teoretic, probabil ca toti, ca si mine, au centrale individuale.

Absorbtia fondurilor europene

Sunt doua ministere care sunt campioane: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Muncii. Sper sa vina un al treilea minister, sa spunem al Transporturilor, care a terminat un numar mare de licitatii si incepe sa plateasca avansurile. Avem si un numar mare al ministerelor slabe. Sunt dezamagit de Ministerul Mediului, care era un minister foarte bine cotat si acum vad ca merge destul de slab. Dar si la ministerele cu absorbtie este o problema. Marea problema apare in implementare. Se transfera banii la administratiile locale, apare ori clientelismul, ori conflictul de interese. Sunt semnale serioase din acest punct de vedere. Sa nu patim ca la SAPARD, sa trebuiasca sa dam zeci de milioane de euro inapoi. As da un semnal catre administratiile publice locale: atentie la respectarea procedurilor pentru banii alocati de la MDRT, Ministerul Transporturilor si cel al Mediului. Sunt semnale serioase ca banii vor fi ceruti inapoi. Prin sondaj s-au luat 13 proiecte si, din13, 10 au fost cu nerespectarea procedurii dupa ce ministerul a transferat contractele si banii catre administratia locala.

Revizuirea Constitutiei

Proiectul este terminat, cred ca trebuie gasit si un moment de liniste si il voi transmite catre institutii. In mare, atributiile presedintelui raman aceleasi, ale Parlamentului raman aceleasi. Se are in vedere punerea in aplicare a votului rezultat la referendum, si anume parlament unicameral si 300 de parlamentari. In acelasi timp, am avut in vedere neclaritatile din Constitutie care au generat confuzii. Un lucru foarte neclar a fost relatia prim-ministru – presedinte, la remaniere. Acum scrie foarte clar ca cei doi trebuie sa se consulte si sa ajunga la o concluzie asupra numelui celui care sa intre in cabinet. Ne obliga Constitutia, trebuie sa se ajunga la un consens. O alta modificare ar fi ca, dupa depunerea listei guvernului si a programului, Parlamentul are termen 10 zile sa dea votul de investitura a guvernului. Daca nu il ia in discutie, se considera picat si se propune un nou guvern. La doua proceduri similare, se dizolva Parlamentul.

Mizeaza pe participarea celorlalte partide, in Parlament, la votul pe noul proiect de Constitutie?

Categoric da. Nu cred ca sunt oameni politici care pot spune ca un referenum la care 83% din populatie a spus „da, parlament unicameral”, poate fi respins de partide politice. S-ar supune riscului unor sanctiuni severe la urmatoarele alegeri. In plus, viata publica ne arata ca asa cum suntem noi organizati, cu cele doua camere, nu se intampla nimic in plus fata de un parlament unicameral. Dupa cum vedeti, sunt multe legi care trec de una dintre camere cu adoptare tacita si ajung sa fie discutate doar de camera decizionala.

Continuarea modernizarii statului

Implementarea a ceea ce s-a adoptat pana acum, avem 4 coduri ale justitiei de implementat. Implementarea legii educatiei, continuarea modernizarii si decapusarii sistemului de sanatate, impartirea administrativa, eficientizarea regiilor autonome. Si mai inseamna sa convingem pe toti cei care trebuie sa plateasca la stat sa plateasca.

Fiscalitate

Romania, pe medie, este departe de a fi o tara care sa aiba o fiscalitate rigicata. Fiscalitatea este redusa, pe medie. E complicata, dar sa speram ca se va face si reforma sistemului de taxe.

Reduceri de personal in ministere

Sunt 3 ministere care stau pitite, din punct de vedere al reducerii numarului de personal. E Ministerul de Finante, care n-a facut niciun fel de reducere, Ministerul Muncii si Ministerul de Interne. La MAI cel putin… Uitati-va ce zace in inspectorate, tot soiul de oameni care n-au nici o legatura cu siguranta cetateanului. Eu aceasta zona o vizez. Nu exclud posibilitatea ca sefii de minister sa vina cu niste variante in care sa plece tot sefii de post. Nimeni nu vorbeste de reducerea numarului de politisti in mediul rural.

Neparticiparea la summitul de la Varsovia

Polonia a recunoscut Kosovo, Romania, nu. Polonia, ca tara organizatoare, poate sa invite o alta tara, chiar daca aceasta nu e recunoscuta de ONU. Cei care au recunoscut Kosovo isi pot lua libertatea sa-i invite. Romania nu poate sta la aceeasi masa cu un stat care nu e recunoscut de ea insasi. Vom vedea ce atitudine vom avea dupa ce va fi recunoscut de ONU. Dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoastere.

Relatia cu SUA. Washington a sugerat invitarea Kosovo

Am dus o campanie de explicare a faptului ca nu recunoastem Kosovo, ne vom mentine pozitia si nu vad de ce ar trebui sa ne-o schimbam daca doreste un stat sau altul. Romania n-ar fi consecventa, serioasa, credibila.

223 afisari

1 COMENTARIU

  1. Baisescula, dupa ce esti dement fara margini si hot nesimtit ii mai chemi si pe altii sa vina sluga la tine.Adica nu ai destule rame portocalii care fura pentru familia ta, acum vrei si tehnocrati la sefia guvernului, adica sa fie slugi la stapan dement.Te dai de ceasul mortii sa-ti acoperi hotiile cu ajutorul unor specialisti in curatarea furaciunilor, sa le transforme in reforme, chiar monetare, daca esti disperat exista o solutie numita sapun si da lesul popii, scapam si noi cu viata, mai scrantitule.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger