AcasăNewsBasescu: Criza a avut pentru Romania efectele unui razboi

Basescu: Criza a avut pentru Romania efectele unui razboi

Presedintele Romaniei a fost invitatul principal al conferintei organizate de Ziarul Financiar, joi, la Hotel Pullman din Bucuresti. Tema: care este peisajul romanesc la sfarsitul recesiunii si care sunt perspectivele? Traian Basescu a abordat numeroase teme, de la subventiile pentru caldura la FMI, de la reorganizarea administrativa a tarii la evaziune.

Basescu: Criza a avut pentru Romania efectele unui razboiRomanii, fie ca sunt oameni de afaceri sau salariati, trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-şi plateasca taxele, legea trebuie respectata. In economia romaneasca este un campionat nedeclarat al eludarii legilor fiscale, fie ca este vorba de plata accizei, plata CAS sau somaj. Cand vezi propagata tot timpul ideea „sa ma prinda statul„… Statul nu e facut sa te prinda, este conceput sa faca ceva pentru cetatenii lui.

Reducerea CAS nu se poate anul acesta. Bugetul de stat, acum, nu-si poate permite dezechilibre. O reducere de 2% nu va fi un soc sa stimuleze buna credinta. Va fi un mic sprijin pentru cei care platesc. O solutie ar fi ca toti agentii economici sa-si plateasca CAS, iar in acel moment contributia va fi redusa cu cel putin 2%. Daca s-ar plati obligatiile la stat, guvernul maine ar reduce CAS.

Daca guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor, o facea cand era in cea mai grea situatie. Niciodata nu au luat in calcul obtinerea de venituri din taxarea bancilor. Nu are nimeni in vedere o crestere a taxarii pe banci.

Privatizarea managementului la companiile de stat este o masura care sa intareasca izolarea politicului. In ceea ce priveste regiile, de exemplu APANOVA, este un tip de contract care nu mai are nici un consiliu de administratie deasupra. La un an dupa ce s-a concesionat serviciul, nu a mai fost nevoie sa se plateasca subventii.

Avem probleme in depolitizarea managementului si acest lucru se poate face doar insotit de lege. Optiunea noastra nu este sa avem un management strain. Ne trebuie un management performant. Si un copil de liceu stie unde sa tai la regii si sa imbunatatesti. Sunt cresteri nejustificate de personal la unele regii.

Cresterea TVA a fost una din marile erori politice. Alternativa era sa reducem pensiile cu 10%. Din pacate, coalitia a refuzat solutia reducerii pensiilor. Aceasta decizie politica a fost a coalitiei. A fost sustinuta si de marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL. A fost momentul care a intarziat cu cel putin 6 luni iesirea din recesiune. Eu as fi preferat niste fluieraturi in plus, dar stiam ca rezolvam problema controlat.

Nu mai putem imprumuta bani sa dam ajutoare sociale, salarii, pensii. Ori ii producem si ii dam, ori nu-i producem si nu-i dam.

Sunt optimist pentru ca stim foarte exact ce avem de facut. Este greu sa ne mai surprinda ceva. Romania pleaca de la ce se poate intampla mai rau.

Romania nu a iesit din criza, cum n-a iesit nici Europa. Vom putea spune ca am iesit din criza cand si Romania si Europa vor avea cresteri economice temenice.

Cei mai agresivi din mass-media au fost cei de la ziarele care s-au inchis. Cand guvernul nu a mai dat publicitate de stat si-au aratat si calitatile manageriale. Nu obliga nimeni mass-media sa fie solidara cu politicul, dar putea sa fie solidara cu poporul roman. Am avut sentimetul ca suntem ca o tara in razboi. Cred ca nici o tara nu avut o atmosfera atat de ostila. Sa treci prin criza cu un popor descurajat nu e usor. Sentimentul meu a fost ca o tara in criza si cu o cadere cum a avut Romania este o tara care suporta efectele unei conflagratii.

Avem nevoie de reformarea partidelor politice.

In momentul de fata cred ca elementul cheie pentru Romania se defineste printr-un singur cuvant: stabilitate politica.

Programul de anvelopare (izolare termica a cladirilor) ar fi unul dintre cele mai utile programe pentru reducerea consumului. Tot vorbim de noi surse de energie, mai ieftina, mai ecologica. Cu blocurile incalzim atmosfera, iarna avem ambitia ca toate blocurile sa incalzeasca atmosfera.

Sper ca va exista un suport public minimal sa putem discuta deschis problema reorganizarii administrative a tarii. Avem comune cu cateva sute de oameni care nu-si pot plati din taxe si impozite nici macar functionarea primariei.

Organizarea intr-un numar de unitati administrative regionale va permite o administrare a banilor mult mai eficienta.

Va trebui sa reorganizam administrativ tara pentru a permite investitiilor sa se deruleze. Aceasta organizare pe care o avem acum este foarte sustinuta de populatie. Va trebuie sa explicam populatiei avantajele reorganizarii. Este greu sa te duci intr-un oras resedinta de judet si sa le spui localnicilor ca ramane municipiul X, dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni.

Tara, asa cum este organizata acum, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafete mult prea mici, judetele, si avem decizii extrem de greu de negociat. Un judet vrea drum de la sud la nord, alt judet vrea de la est la vest, pentru ca acolo, pe Valea Trotusului, sunt primarii.

Nu este nevoie de referendum in Bucuresti. Parlamentul decide daca desfiinteaza sectoarele. Este posibil ca cetatenii sa nu fie multumiti de o astfel de decizie, dorind sa aiba primar de sector. Dar cetatenii nu stiu ce este in spatele primarului de sector.

Avem nevoie si de o alta abordare in ceea priveste functionarea statului.

Scrisoarea de intentie catre FMI va deveni publica. Desi avem o crestere a vitezei de absorbtie a fondurilor, ea este departe de a fi suficienta. Am putea sa constatam ca nu avem capacitate de absorbtie. Romania nu a trebuit sa faca injectii de bani publici in sistemul bancar.

Liberalizarea la energie si gaze sa se faca in trepte si pentru industrie sau spunem: stam pe loc, dam drumul doar acolo unde sunt pierderi si stabilim o data, sa zicem 1 iulie 2013, si dam drumul la preturi. Dam agentilor un timp in care sa stabilesasca programele si investitiile pentru reducerea consumului. Trebuie decis repede programul liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, pentru ca altfel BNR nu poate sa stabileasca foarte corect tintele de inflatie

Dupa mai bine de doi ani de scadere, economia da semne vizibile ca isi revine. Datele economice indica iesirea din recesiune. Managerii sunt mai optimisti in privinta viitorului, iar companiile se uita din nou la investitii. Totusi, inflatia ramane ridicata si romanii inca se tem sa reia consumul. Obiectivele legate de cresterea economica raman 1,5% pentru 2011 si 3,5-4% pentru 2012. Pentru anul acesta sunt mai optimist decat prognozele, dar oficial este de 1,5%.

Obiectivul nu este sa taiem subventia, ci sa focusam asistenta sociala. Nimeni dintre cei care au real nevoie nu va fi abandonat. Da, reducem asistenta sociala, dar o focusam catre cei care au nevoie. Nu mai spunem ca este si nedreapta subventia la incalzire. Este extrem de inechitabil ajutorul social pe care il acordam acum.

Nu stiu daca mai trebuie sa continua sa dam subventii pentru cel care are trei hectare de teren si nu il lucreaza, sau pentru cel care are un salariu bun, dar sta la bloc. De ce sa dai subventie unuia cu salariu mare? Doar pentru ca sta la bloc?

In anii electorali ne-am defectat intotdeauna

Plecand de la aceste obiective pe care ni le fixam ca subcapitole ale celor doua mari obiective – consolidare fiscala si crestere de competitivitate, pentru anul 2012 ne dorim un deficit de maximum 3% – mijloacele prin care ne atingem aceste obiective, in afara de crestere economica si investitii, nu pot sa omita restructurarea cheltuielilor, continuarea procesului de reducere a cheltuielilor statului.

Principala amenintare la adresa guvernului, asa cum razbate din mass-media, este ca FMI este biciul Romaniei peste guvern si parlament. Nu este asa. Acest al doilea program este suta la suta un program al guvernului Romaniei. Autoritatile de la Bucuresti au fost cele care au ridicat problema marilor regii, fiind pentru prima data cand intr-un acord al FMI se introduc probleme legate de restructurarea companiilor de stat. Teama mea a fost ca, venind anul 2012, va exista tentatia unor masuri populiste. In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica. As vrea ca anul 2013 sa fie un an de continuitate, si nu sa stricam ceea ce s-a reparat in anul anterior

 

author avatar
A.P. Redactor
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger