AcasăNewsBase, vezi ca iese Blejnar din carantina

Base, vezi ca iese Blejnar din carantina

Se anunta orizonturi negre pentru fostul presedinte

„Doar spaga colectata in celebrul dosar “Motorina” al lui Blejnar era de 30 milioane de euro pe luna, din care cea mai mare parte ajungea la tine. Doar nu vrei sa credem ca Blejnar actiona de capul lui. Logic, e greu de dovedit, din dosarul “Motorina” au disparut dovezile, filmarile si inregistrarile facute de servicii(pentru orice eventualitate), inclusiv unde ajungeau banii si prin cine. Blejnar a fost achitat, a inteles semnalul, dar totusi a vorbit undeva si a fost condamnat pe un alt dosar, de altfel un fas pe langa dosarul “Motorina”. Sa ne intelegem, Blejnar nu imi e simpatic… dar sunt curios daca pionul va vorbi despre Regina, acum cand el e la racoare si Regina vrea sa prinda avionul de Bruxelles!”

Se anunta orizonturi negre pentru fostul presedinte

Vorbele ii apartin lui Radu Cristescu, fosta mana dreapta a lui Traian Basescu, intr-o noua iesire la rampa. De data aceasta, fostul lider PMP loveste mai studiat, venind cu acuzatii directe. Nu le probeaza, dar cel putin lasa niste usi deschise, pe care orice procuror cu chef de munca s-ar putea strecura.

Din motul piramidei

„Da, Traian Basescu, tu esti REGINA! O regina cam spanchie, ce-i drept, dar tu esti! REGINA la care au ajuns marile spagi din Romania! Da, Traian Basescu, tu care ai fost deputat, ministru, primar general, presedintele Romaniei, ajuns senator, cel care acum te milogesti sa ajungi in Parlamentul European pe 20.000 de euro, desi esti putred de bogat…sau ai nevoie de imunitate?!?”, acuza acelasi Cristescu. Despre „Regina” romanii au auzit prima data in timpul spectacolului orchestrat la demascarea vamesilor corupti.

Cat va rezista Sorin Blejnar fara sa vorbeasca

Basescu il anuntase inainte, cand se afla la o susanea politica la Bruxelles. Atunci, lumea nu a inteles prea bine despre ce este vorba, dar, dupa doua saptamani, Romania a avut ocazia sa vada cum actioneaza sistemul ticluit de Traian Basescu. Vamesi paziti de politisti inarmati pana-n dinti erau incarcati in autobuze sau in autocare si luau drumul Bucurestiului, in cea mai mare parte. Ca in mai toate spectacolele DNA, rezultatele au fost mult sub asteptari. Intr-un timp mai scurt sau macar rezonabil, cei mai multi dintre impricinati erau liberi. Acuzatiile de mita si de grupuri infractionale organizate cadeau rand pe rand, neputand fi probate de procurori. Din start s-a vazut ca este o mascarada, procurorii nefiind interesati sa descopere cine este „Regina”, personajul despre care se spunea ca, din motul piramidei, contabiliza spagile adunate.

Cine e „Regina”?

Chiar daca unii, mai slabi de inger, au vorbit si au descris pana la un punct traseul spagilor, nimeni nu s-a avantat sa investigheze cine se ascunde in spatele numelui de cod „Regina”. Povestea asta nu este singulara. Se regaseste si in actiunea pusa la cale pentru depistarea controlorilor de tren corupti. Plaga nationala, tuna propaganda de partid portocaliu. Plaga pe dracu’! Era un alt carnaval facut pentru a masca reala coruptie, de care nu trebuia sa se apropie nimeni. „Nasii” de pe trenuri predau mita la un chiosc de ziare din Gara de Nord, de acolo ii ridica cineva care ii propulsa la Ministerul Transporturilor si, de acolo, direct sau cu o mica halta inca nedeclarata, ajungeau in buzunarele „Reginei”. Si „Regina” cine era?

Radu Cristescu pare a nu ierta nimic

„Nasii” nu stiau, intermediarii nu stiau, iar procurorii nu aveau chef sa afle. Sau – de ce nu? – daca or fi aflat, desi ma indoiesc, au dat bir cu fugitii cand au vazut numele, trimitand ancheta la dracu-n praznic, ca sa nu ii ia la tocat si pe ei sistemul din care faceau parte.

Sa fie hora mare

Multa vreme s-a crezut ca „Regina” ar putea fi Blejnar, omul despre care Basescu spunea ca nu il cunoaste, ca nici macar nu a auzit de el. Apoi, destul de repede totusi, si-a adus aminte ca prin minune ca e un baiat de la partid, om serios, dar cu care nu a discutat niciodata. Alta minciuna marca Basescu. Acum, insa, Radu Cristescu demasca personajul. „Regina” este Traian Basescu, sustine el si, dupa cum o spune nesilit de nimeni, afirmatia o face in calitate de cetatean mai informat decat altii. Iar asta nu e tot, pentru ca ii mai pune in carca fostului presedinte si lucruri mai putin stiute, ca proprietati detinute in strainatate, conturi bine burdusite in banci straine, afacerea Rompetrol-Dinu Patriciu, afacerea Culita Tarata-Insula Mare a Brailei, combinatia cu medicul Yassin in dosarul rapirii jurnalistilor din Irak etc.

De la somon afumat la arpacas

In momentul de fata, Sorin Blejnar este arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare. Abia are o saptamana de cand este dupa gratii. Inca nu a apucat sa vada ce inseamna puscaria. Dar, peste doua saptamani, iese din carantina obligatorie si paraseste infirmeria, unde viata e dulce. Obisnuit cu un alt stil de a-si duce zilele, cu bai in jacuzzi, argintarie si pahare de cristal, cu somon fumee sau carpaccio, va avea un soc cand va vedea cum e viata la castronul si cana de tinichea. La care, inevitabil, se adauga compania sobolanilor, a gandacilor, plosnitelor si a unor cetateni a caror unica forma de recreere este sa te deznoade in bataie fara vreun motiv anume. Sau, si mai nasol, sa te bata pana vii de acasa cu bani pentru taxa de protectie. Pe modelul asta, Blejnar are de facut cinci ani si sigur nu va rezista prea mult. Va simti nevoia sa-si usureze viata, cat de cat, si atunci va vorbi. Nu mai are ce pierde. Base, te tin balamalele sa deschida gura Blejnar, omul ala serios de la partid?

author avatar
Valentin Boeru
2.655 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger